Hlavní obsah

Tradiční linecké cukroví z těsta s vařenými žloutky

Novinky,

Linecké patří k nejpopulárnějšímu vánočnímu cukroví, které nemůže chybět na žádném vánočním stole. Klíčové je, aby bylo co nejkřehčí. Skoro sto let starý rodinný recept ukazuje, jak toho dosáhnout. Do těsta se použije vařený žloutek místo syrového.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Upečené linecké cukroví z těsta s vařenými žloutky

Článek

Základ těsta tvoří jen čtyři ingredience: hladká mouka, máslo, moučkový cukr a vařené žloutky. Vše se dá do mísy a hněte, až se těsto spojí a je vláčné. Hodně závisí na kvalitě použitých surovin, zejména másla, ale i mouky.

Linecké cukroví s vařenými žloutky
42 dkg hladké mouky
25 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
2 vařené žloutky
Dávka vystačí na čtyři až pět plechů standardní velikosti, záleží na tloušťce rozváleného těsta.

Poté se těsto dá na půl dne odležet do ledničky. Před samotným pečením je nutné těsto asi půl hodiny předem vyndat z chladničky, aby nebylo příliš tuhé.

Na válu posypaném hladkou moukou se vždy odkrojený kus rozválí do tloušťky asi půldruhého až dva milimetry. Pak se pomocí formiček vykrajuje a dává na vymazaný plech. K vymazání se osvědčil rostlinný tuk omega. Při zpracovávání pomoučených odřezků je někdy třeba přidat do těsta trochu másla a chvíli ho prohníst, aby se lépe pojilo a netrhalo se.

Plech dáme do trouby - linecké se peče při 180 stupních - dokud těsto nezrůžoví. Je nutné vše hlídat, protože trvá asi deset i více minut, než začne těsto nabývat, ale pak je rychle hotové.

Linecké cukroví je křehké, a pokud je tenké, snadno se láme. Proto je na slepování lepší použít želé než marmeládu. Nemá totiž pecičky ani kousky ovoce.

Reklama

Související články

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám