Hlavní obsah

Venkovské sídlo rozzářil milión vánočních žároviček na 180 kilometrech drátů

Novinky, Markéta Klánská
Grabovnica

Řekne-li se velkolepá vánoční výzdoba, většina lidí si nepochybně vybaví americké rodinné domy plné žárovek, svítících postaviček a jiných ozdob. Něco podobného se ovšem může objevit i v Evropě, venkovské sídlo v chorvatské Grabovnici je toho dokladem. Rodina Zlatka Salaje letos svůj dům i pozemek zkrášlila neuvěřitelným počtem 1,2 miliónu žároviček.

Článek

Dům na sedmihektarovém pozemku, který se nachází asi 60 kilometrů od Záhřebu, každoročně září záplavou světel. Tuto tradici začala rodina už v roce 2002, když na dům umístila 70 000 světel v rámci projektu s názvem „Vánoční příběh“. Velkolepá světelná výzdoba v loňském roce přilákala do Grabovnice dokonce asi 60 tisíc návštěvníků.

Dílo, jehož příprava obvykle trvá kolem šesti měsíců, bylo letos sestaveno z pěti kilometrů kabelů, které vedou pod zemí a propojují všechna jednotlivá světla. Do stromů a keřů bylo navíc poschováváno 180 kilometrů drátů. Samotné zasazení světel na předem určené místo, jejich provoz po celý prosinec, a jejich následní odstranění a uskladnění trvá zhruba tři měsíce.

Náklady se pohybují v desítkách tisíc

„Po prvním roce se lidé začali ptát, kolik světel použijeme příští rok. Odpověděl jsem, že 100 000. S každým dalším rokem pak toto číslo rostlo, až se vyhouplo na letošních 1,2 miliónu,“ řekl agentuře Reuters Zlatko Salaj, který se na své rodinné sídlo se starým mlýnem, kde prožil dětství, vrátil v důchodu po úspěšné pracovní kariéře v zahraničí.

Aby rodina alespoň částečně pokryla náklady za elektřinu, které se pohybují kolem 70 000 kun (238 808 korun), vybírá od návštěvníků vstupné 20 kun (70 korun), děti do pěti let a postižení mají vstup zdarma.

Největší venkovní výzdobou se pyšní Australan

Titul "největší venkovní vánoční expozice" letos neputoval ani do Chorvatska, ani do USA. Podle Akademie světových rekordů ho totiž počátkem prosince získal Australan David Richards z Canberry.

Z 29 630 metrů LED vláken a 15 000 metrů světelných kabelů vytvořil 18metrový světelný strom. Před čtyřmi lety přitom začal pouze s jedním LED kabelem nad dveřmi. V tradici ovšem jako Zlatko Salaj pokračovat nechce, jak sám uvedl, světla rád přenechá někomu, kdo by jeho štafetu převzal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám