Hlavní obsah

Dárky vonící divadlem

Právo, Radmila Hrdinová

Radost pod vánočním stromečkem jistě udělají vstupenky na vybrané divadelní představení. Ale s divadlem souvisí i knižní publikace, které pro čtenáře vybrala divadelní kritička Práva Radmila Hrdinová. A nabídka to je opravdu pestrá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Českému divadlu přeji, aby ti, kteří rozhodují o jeho osudu, konečně pochopili, že divadlo je důležitou a nesmírně potřebnou investicí do duchovního bohatství této společnosti, a přestali si ho plést s kanalizací. Aby se s ním začalo v hodnotovém žebříčku skutečně počítat a řešily se podmínky jeho důstojné existence včetně zákonných opatření umožňujících jeho vícezdrojové financování. Divadlu samému pak přeji, aby si nacházelo diváky co nejpestřejším spektrem výrazových prostředků, kam se vejde tradiční „kamenné“ divadlo i tvrdý underground. A aby mu nikdy nechybělo sdělení obohacující lidské duše i srdce". Radmila Hrdinová

Stanislav Zindulka – Jitka Škápíková: Moje cesta vlakem dětství a naděje

Rozhlasová a televizní scenáristka Jitka Škápíková je spoluautorkou vzpomínek herce Stanislava Zindulky. Od dětství v Jilemnici přes studia herectví na DAMU, angažmá v Hradci Králové a Brně až po Činoherní klub a filmové i televizní role je to nesmírně čtivé vyprávění o životě oddaném herectví a rodině, prožitém s heslem Je lepší se utahat nežli zrezivět! (XYZ, 404 stran, 249 Kč)

Malované opony divadel českých zemí

Výpravná publikace, jež je výsledkem čtyřletého trpělivého týmového výzkumu, mapuje historii unikátního výtvarného dědictví – divadelních opon. A to od nejznámějších, jako je Hynaisova opona pražského Národního divadla, až po opony kryjící jeviště venkovských hostinců či loutkových divadélek. Spousta nádherných fotografií i poutavého čtení.(NIPOS Praha, 412 stran, 500 Kč)

Jan Císař: Česká divadelní tradice: mýtus, nebo živá skutečnost?

Přední český teatrolog se zkušeností praktického divadelníka se fundovaně zamýšlí nad postavením velkých domácích scén i jejich repertoárem, nad pojmy tradice, měšťanské divadlo, interpretace, aktualizace a nad mnoha dalšími. Měla by to být povinná četba pro všechny, kteří o českém divadle rozhodují anebo o něm píšou, ale potěší i laického milovníka divadla. (KANT, 163 stran, 240 Kč)

Ilja Hurník: Sivý notýsek

Po řadě šesti barevných notýsků přichází hudební skladatel a spisovatel Ilja Hurník se sedmou sbírkou krátkých črt, v nichž si s vytříbeným stylem i smyslem pro humor, jakož i krásnou češtinou všímá života kolem nás. Nalézá poezii ve věcech zdánlivě všedních, dotýká se postav slavných i zcela neznámých, náhod i osudových setkání. Je to čtení pro chytré čtenáře. (Akropolis, 152 stran, 178 Kč)

Skrytá hvězda Jelena Mašínová

Ženy známých spisovatelů stojí většinou ve stínu svých manželů. Dramatik a spisovatel Pavel Kohout se to pokusil napravit a k životnímu jubileu své ženy Jeleny Mašínové uspořádal knihu jejích textů, doplněnou o slova přátel a osobností české kultury. Výběr z próz, rozhlasových, televizních i filmových scénářů objevuje veřejnosti pozoruhodnou autorku. (Větrné mlýny, 432 stran, 240 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám