Hlavní obsah

Na vánočním stole nesmí chybět vejmrda

Právo, Stáňa Seďová

Šéf pražského kulinářského institutu a autor kromě jiných publikací i čerstvě vydané kuchařky Poklady klasické české kuchyně Roman Vaněk je o Vánocích přísným tradicionalistou. Připravuje kapra na tři způsoby, rybí polévku a vejmrdu.

Článek

Na otázku, co by nemělo na vánoční tabuli chybět, kuchař a vášnivý sběratel českých kuchařek, jež datuje až do roku 1700, odpovídá: „Hlavně pohoda.“ Poté se ale přece jen podělí o recepty a zaručené rady, které kuchařky při přípravě vánočních lahůdek ocení.

„U nás na stole nikdy nechybí mísa jablek a ořechů, ale pozor – nevyloupaných. Trochu k nelibosti dětí míváme tradičně kapra, a to hned na tři způsoby. Děláme normálního obalovaného, pak bezlepkového a podle tradice mojí maminky kapra Petra Voka. To se vykostěný kapr protká slaninou, osolí, potře česnekem, obalí v mouce a sladké paprice a osmaží na sádle,“ prozrazuje svůj speciální recept Vaněk.

Hrachovou polévku sice o Vánocích nevaří, ale zato se podle svých slov nemůže dočkat rybí polévky. „Tu úplně zbožňuju, stejně jako bramborový salát, který děláme s manželkou už dvacet let dohromady. Na ten chodím i normálně po ránu. A nesmí také chybět na stole vejmrda – je to tradiční pokrm starý snad dvě stě let. Nastrouhá se jablíčko, křen, zakápne se to trochou citrónu a octa a moje babička tam ještě přidávala trochu hovězího vývaru,“ doporučuje.

Včelí, nebo vosí úly?

Pokud jde o vánoční cukroví, drží se odborník na českou kuchyni zpátky a tuto činnost přenechává svým ženám. „Cukroví je v režii mé ženy a dcer. Ale nepřežil bych Vánoce bez rohlíčků, které žena dělá ze tří čtvrtin z vlašských ořechů a z jedné čtvrtiny z mandlí, pak zbožňuju žloutkové řezy a samozřejmě nesmějí chybět včelí úly. A pak samozřejmě vánočka,“ prozrazuje Vaněk, podle kterého se zásadní konflikt mezi Čechy kvůli vánočnímu cukroví týká právě úlků.

„Dělíme se na včeloúlkaře a vosohnízdaře, přičemž ta druhá skupina je podle mě úplně mimo. Kvůli tomu jsem vždycky schopný se pohádat do krve. Tvar tohoto cukroví připomíná přece úl. Vosí hnízdo je kulaté,“ dodává expert na českou kuchyni.

Rady k vánoční tabuli Romana Vaňka
Zkuste to v kuchyni s čerstvou rybou. Během pečení na pánvi již jednou zmražené ryby, dochází k většímu úbytku vody a ryba bude na talíři mnohem měně šťavnatá.
Při přípravě rybí polévky vždy vařte vnitřnosti- jikry a mlíčí zvlášť. Nebudete je pak muset složitě vytahovat a v polévce vám nezůstanou žádné kostičky a šupiny.
Rybí polévka ovšem nejlépe chutná až druhý den. Takže doporučuji předvařit.
Nejlépe bude chutnat kapr, který je usmažený na vepřovém sádle. Žádné umělé tuky ani oleje, nikdy pak není tak dobrý.
Abyste získali krásně zelenou hrachovou polévku, nesmíte hrách vařit příliš dlouho. Jakmile přihodíte do vývaru hrášek, přiveďte polévku k varu a hned odstavte a rozmixujte.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám