Hlavní obsah

Kapří hranolky a celerové pyré - připravte si kapra trochu jinak

Novinky, Tereza Seidlová

Na štědrovečerní stůl patří podle české tradice smažený kapr s bramborovým salátem. Možná právě letos je ale čas zkusit tradici trochu vylepšit. Zkuste si připravit kapra tak trochu jinak. Recept, který nabízíme dnes, ocení možná nejen dospělí, ale i děti.

Kapří hranolky s houbovým ragú a celerovým pyréVideo: Novinky

 
Článek

Kapřím řízkům obvykle děti příliš neholdují, pokud jim ale pokrm ozvláštníte, mohly by  změnit názor. Vánoční menu, které pro vás připravil majitel pražské restaurace Fluidum, nabízí kapří hranolky bez kostí, které jsou pro děti přímo ideální.

Vedle hranolek si můžete připravit i kapra na přírodní způsob a tradiční bramborový salát můžete vyměnit za originální celerové pyré a houbové ragú. A pokud se vám na Vánoce nechce experimentovat, připravte si tento lahodný pokrm kdykoliv během roku.

Variace jihočeského kapra - pečené filátko kapra a kapří hranolky s houbovým ragú a celerovým pyré (pro cca 4 osoby)
MASO
kaprcelý
vejce2
hladká mouka200 g
strouhanka200 g
olej na smažení
CELEROVÉ PYRÉ
celer800 g
mléko500 ml
HOUBOVÉ RAGÚ
hlíva ústřičná400 g
lusky200 g
jarní cibulka100 g
máslo100 g
sůl, pepř

Postup

Kapra vykucháme, zbavíme šupin a uděláme filety bez kostí (tím, že filety pokrájíme na drobné proužky až ke kůži).

Kapří hranolky: Spodní část břicha filetu kapra odřízneme a nakrájíme z něj hranolky. Hranolky osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci s trochou mléka a obalíme ve strouhance. Hranolky usmažíme v oleji dozlatova a dáme okapat na savý papír.

Filátko přírodní: Zbylé filety kapra nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a opečeme na přepuštěném másle.

Houbové ragú: Jarní cibulku orestujeme na másle a přidáme pokrájené houby a lusky. Vše krátce orestujeme a dochutíme solí a pepřem.

Celerové pyré: Celer očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do mléka, lehce osolíme. Vaříme do změknutí, pak rozmixujeme na pyré, zjemníme máslem a dosolíme.

Na závěr vše naaranžujeme na talíř a podáváme. Tým Novinek vám přeje dobrou chuť.

Reklama

Související články

Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Češi začali mít v oblibě sladkovodní ryby. Jejich spotřeba u nás stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu. Za poslední dva roky jejich konzumace v českých...

Výběr článků

Načítám