Hlavní obsah

Kam se o víkendu vydat za andělem, čertem a Mikulášem

Novinky, Lucie Poštolková

Mikuláš, ztratil plášť... Děti se pomalu učí písničky, básničky a říkadla, která předvedou Mikulášovi a jeho družině. Pokud se vám nechce čekat na pondělí, vydejte se o víkendu čertům a andělům naproti. Mikulášové budou jezdit v parních vlacích v Praze, Oslavanech, Hrádku nad Nisou, Valašským Meziříčím, ale i na Křivoklát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rej Mikulášů, andělů a čertů se bude objevovat po republice už od soboty, přestože jejich oficiální večer přijde až v pondělí.

Článek

S Mikulášem na Křivoklát

První prosincovou sobotu můžete sobě i svým dětem zpestřit jízdou Mikulášským vlakem z Plzně na hrad Křivoklát. Ve vlaku bude pro děti přichystána nadílka a v romantickém prostředí hradu Křivoklát si můžete projít vánočně vyzdobený adventní trh. Z Plzně vyjíždí vlak v 9.20 a zpět přijede v 18:20. Dospělí zaplatí za jízdenku 200 korun, děti od 6 do 15 let 160 korun a děti do 6 let jedou vlakem zdarma.

Zábavu z dob našich předků připravil hrad Křivoklát na víkend 3. a 4. prosince. Adventní brána hradu se otvírá v 10 hodin a zavře se v 17 hodin. Na programu budou adventní koncerty, divadelní i kejklířská vystoupení. (celý článek)

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pestré křivoklátské lesy s dominantou hradem Křivoklátem (na snímku) mají být vyhlášeny národním parkem.

O víkendu pojedou v Praze mikulášské parní vlaky

Na tuto sobotu a neděli připravily České dráhy ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Prahy 5 tradiční mikulášské parní vlaky. Souprava historických vozů v čele s parní lokomotivou Šlechtična bude několikrát vyjíždět z nádraží v Braníku po pražských tratích: oba dva dny do Radotína a Libně, v sobotu navíc také do Holešovic a Zličína a v neděli také do Čakovic. Sobotní jízda po Pražském Semmeringu na Zličín bude po příjezdu zpět do Braníka zakončena slavnostním ohňostrojem.

V čele parního vlaku vyjede parní lokomotiva Šlechtična, která poveze historickou soupravu sestavenou z vozů 2. a 3. třídy včetně bufetového vozu, ve kterém získají zájemci pamětní list a razítko. Parními vlaky bude procházet Mikuláš se svoji družinou. Všechny hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek. Pro ty zlobivé má čert připraveno uhlí z lokomotivy.

V sobotu pojede vlak do Radotína (odj. v 10.05), do Libně (odj. v 12.20), do Holešovic (odj. v 14.29) a po Pražském Semmeringu na Zličín (odj. v 16.40). První dva vlaky (do Radotína a Libně) pojedou ve stejných časech i v neděli, místo vlaku do Holešovic a Libně pojede ve 14.20 vlak do Čakovic a zpět.

Jízdné pro dospělé osoby bude v sobotu stát 180 Kč, v neděli pak 160 Kč. Jízdenka pro děti od 6 do 15 let bude za poloviční cenu. Místenka bude stát 20 Kč. Děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení. Jízdenky a místenky je možné koupit v předprodeji na Masarykově nádraží (tel.: 972 246 161) nebo nádraží Praha-Braník (tel.: 725 859 426), a to denně od 8 do 18 hod.

Čerti a čertice ze starohradských pohádek

O víkendu připravili na Starých Hradech Velkou čertenickou soutěž. Každé menší dítě dostane dárek od starohradského čerteníka. V programu je také čtení z velké knihy hříchů, ochutnávka čertovské medoviny a pekelně dobrých bonbónů, zábava a hry s čerty - Čerte, nezlob se, kostky, karty a další. Vstup bude zdarma pro všechny, kteří přijdou v čertovském převleku. K čertům se přidají dračí čarodějné pohádky. Více najdete zde.

Putování za Mikulášem v Hluboké nad Vltavou

V 16 hodin vychází v neděli z náměstí v Hluboké nad Vltavou čertovský průvod do Zoo Ohrada. Čerti a čertice se vydají podél Munického rybníka, přes pekelnou bránu a v Loveckém zámku Ohrada se dočkají andělského přivítání. Čertíci pak v areálu zoologické zahrady rozsvítí vánoční výzdobu. Podrobnější informace najdete zde.

Foto: Eva Martínková, Právo

Zámek Hluboká

20. valašský mikulášský jarmek

V sobotu se vypraví z Valašského Meziříčí zvláštní mikulášský vlak na tradiční Valašský jarmek do Valašských Klobouků. Děti se mohou těšit na mikulášskou družinu s pravými čerty, ale čeká na ně i mikulášská nadílka. Vlak jede přes Vsetín, Valašskou Polanku, Horní Lideč, Valašské Klobouky a Brumov až do Bylnice.

Valašské Klobouky se v sobotu naplní krásnými lidovými tradicemi, starodávnými zvyky a řemesly, pestrými kulturními vystoupeními, skvělými valašskými specialitami a mikulášskými skupinami. Šití papučí z ovčí kůže, tkaní na tkalcovském stavu, předení lnu, strouhání světidel, pletení košíků i pečení vánočních oplatků - to je jen stručný výčet řemesel, která budou moci obdivovat návštěvníci jarmeku (celý článek nebo zde).

Celodenní rodinné jízdné 360 Kč (pro max. 5 spolucestujících, přičemž pouze max. 2 z celkového počtu mohou být starší 15 let). Mikulášská nadílka je pro děti s jízdenkou zdarma, pro děti do 6 let za 20 Kč.

V parním vlaku obdaruje děti Mikuláš

Mikuláše a jeho družinu můžete vidět i na Orlickoústecku. Oblíbená tradiční jízda parního vlaku, na jehož palubě nebude chybět dobrá nálada a zábava s Mikulášem, se uskuteční na trati Letohrad – Dolní Lipka 3. prosince. Všechny hodné a odvážné děti budou Mikulášem obdarovány. Z Letohradu vyjíždí vlak v 10.02 a zpět přijíždí v 12.53 hodin.

Zpáteční rodinné jízdné stojí 150 nebo 250 korun, podle počtu zón, které Mikulášským vlakem projedete.

Mikulášská neděle a vaření s babičkou v Muzeu strašidel

V plzeňském Muzeu strašidel se v sobotu mohou děti učit vařit s čertovou babičkou od 15 hodin. V neděli se můžete těšit na Mikulášskou nadílku, která bude probíhat v muzeu od 10 do 18 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Lucifer na vás čeká i v prosinci v úštěckých Pekelných sklepech

Pro velký úspěch Pekelných sklepů a seznámení se s Jeho Veličenstvem Luciferem bude úštěcké čertí muzeum otevřeno i v prosinci. Muzeum, které sídlí v Pikartské věži, je středoevropským unikátem. Jsou tu mimo jiné figurky čertů i čertic, najdete zde i pohyblivý Peklém. (celý článek)

Peklo otevře jinak nepřístupné sklepní prostory mníšeckého zámku

Klasické prohlídky, Mikulášské prohlídky, peklíčko, výstava panenek a výroba svícnů na vánoční stůl. To vše je na programu o víkendu 3. a 4. prosince na zámku v Mníšku pod Brdy. (celý článek)

Mikulášský den s párou na Liberecku

Mikulášský parní vlak vyjede v sobotu z libereckého nádraží hned dvakrát. Poprvé v 9.20 a do Hrádku nad Nisou přijede v 10.10. Během cesty zastaví ještě v Chrastavě. Na zpáteční cestu se vydá z Hrádku nad Nisou v 10.45 a do Liberce přijede v 11.43. Pokud zaspíte nebo máte na sobotní dopoledne jiné plány, můžete se svézt mikulášským parním vlakem i odpoledne.

Vlak z libereckého nádraží odjíždí ještě ve 13.20 a zpět z Hrádku nad Nisou pojede ve 14.45. Dospělí zaplatí 25 korun, děti v doprovodu dospělé osoby pojedou mikulášským vlakem zdarma.

Za Mikulášem parním vlakem na zámek do Oslavan

České dráhy vypraví ve spolupráci s městem Oslavany a Divadlem na Mýtině v sobotu parní vlak Mikuláš, který pojede z Brna do Oslavan. Během cesty do Oslavan všechny děti obdrží obrázek s čertovským domečkem, do kterého budou sbírat razítka plněním čertovských úkolů na oslavanském zámku.

Zde budou připraveny pro děti ve sklepení, nádvoří a arkádách zámku čertovské úkoly. Úkoly není nutno plnit postupně, můžete jít tam, kde je momentálně volno. Děti s razítky v domečku a jízdenkou na parní vlak dostanou při cestě zpět od Mikuláše nadílku s dárečky od Českých drah.

Na oslavanském zámku bude probíhat tradiční jarmark s vánoční atmosférou, znějícími koledy, stromečky, zabíjačkou, kapry, medovinou a svařákem. V 16 hodin zazpívá chrámový sbor Cecilia, v 17 hodin bude losování o vánoční ceny, v 17.30 přijede na zámek Mikuláš.

Vlak vyjíždí z brněnského hlavního nádraží v 14.06 a z Oslavan vyráží s výletníky zpět v 18.38. Zpáteční jízdenka pro dospělého stojí 160 korun, dítě 6 – 15 let zaplatí 80 korun a dítě do 6 let 40 korun. Jízdenky platí pouze ve spojení s bezplatnou místenkou, pro dvě děti do 6 let platí jedna místenka.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Výběr článků

Načítám