Kapra má většina z nás spojeného hlavně se štědrovečerní večeří a na talíř se nám během roku dostane jen velmi zřídka. Šéfkuchař pražské restaurace Fluidum Ondřej Soukup ale ukázal Novinkám jednoduchou přípravu kapra nastudeno, kterého můžete podávat nejen jako skvělý předkrm k vánoční večeři, ale i kdykoliv během roku. A to nejdůležitější - kapr ve sladkokyselém nálevu je ideálním pomocníkem proti kocovině.

 Třeboňský kapr marinovaný v kořenové zelenině ( recept pro 4 osoby )
 MASO
 vykostěné filety kapra
 400 g
 NÁLEV
 bílý vinný ocet
 2 dcl
 voda 2 dcl
 mrkev 100 g
 cibule 200 g
 celer 100 g
 sůl, pepř, cukr
 podle chuti
Třeboňský kapr marinovaný v kořenové zelenině

Třeboňský kapr marinovaný v kořenové zelenině

FOTO: Novinky

Postup
Nálev: Svaříme sklenici octa spolu s vodou, na nudličky nakrájenou mrkví, celerem a cibulí, ochutíme na sladko-kyselo solí, octem a čerstvě umletým pepřem.
Filety kapra poklademe na dno zapékací misky. Zalijeme je vroucím nálevem tak, aby byl kapr zcela ponořený, a dáme na 8 minut do trouby rozpálené na 200°C.
Vyndáme a necháme do druhého dne proležet v chladničce. V lednici nám takto připravená ryby vydrží nejméně 14 dní. Podáváme s čerstvým pečivem.