Hlavní obsah

Netradiční vánoční menu - místo kapra originální kachní prsíčko

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý český kuchař Marek Fichtner má bohaté zkušenosti z působení v předních hotelech ve Švýcarsku a Saúdské Arábii. Možná právě proto se nebojí čelit zavedeným klišé a přináší vám exkluzivně na našem serveru recept na svou vánoční specialitu - Grilované kachní prso s pomerančovo-zázvorovou omáčkou, bramborovými placičkami Macaire a lístky kapusty.

Vánoční recept - kachna z hotelu Kempinski Video: Novinky

 
Článek

Restaurant Le Grill nacházející se v hotelu Kempinski je jedním z míst, kde se scházejí pražští labužníci za vybranými specialitami moderní gastronomie. Není tak divu, že i pojetí vánočního menu, které se zde servíruje mezi 23. a 26. prosincem, je netradiční.

My jsme proto Marka Fichtnera požádali o nějaký netypický vánoční recept, speciálně pro čtenáře Novinek. Výsledek jsme ochutnali a věřte, někteří z nás už letos kapra večeřet nebudou.

Grilované kachní prso s pomerančovo-zázvorovou omáčkou, bramborové placičky Macaire a lístky růžičkové kapusty (cca 4 menší porce)
MASO
kachní prso240 gramů
olej13 mililitrů
sůl, pepř1-2 gramy, podle chuti
OMÁČKA
kuřecí vývar (silný zredukovaný vývar z kostí)40 mililitrů
pomerančová šťáva10 mililitrů
máslo a zázvor10 gramů
cukr5 gramů
PLACIČKY
brambory160 gramů
slanina32 gramů
šalotka32 gramů
máslo12 gramů
sůl, pepř, muškátový ořech1-2 gramy, podle chuti
LÍSTKY RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY
růžičková kapusta28 gramů
máslo4 gramy
sůl, pepř1-2 gramy, podle chuti
zeleninový vývar20 mililitrů
Foto: Novinky

Grilované kachní prso s pomerančovo-zázvorovou omáčkou, bramborové placičky Macaire a lístky růžové kapusty.

Postup
Maso: Kachní prso omyjeme a kůži křížem překrájíme do hloubky dvou milimetrů. Nasolíme, opepříme, na oleji zatáhneme nejprve stranu bez kůže a poté i stranu s kůží, až se nám zbarví do hněda. Dopékáme v troubě při teplotě 160°C cca 8 minut, aby bylo maso středně propečené (medium).
Omáčka: Cukr zkaramelizujeme, přidáme zázvor a svaříme s pomerančovým džusem do sirupovité konzistence. Poté přidáme silný kuřecí vývar (pro domácí použití možnost nahradit silný kuřecí vývar instantním kuřecím bujonem), provaříme a zahustíme zašleháním másla. Dochutíme solí a pepřem.
Placičky: Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s orestovanou, na kostičky nakrájenou šalotkou a slaninou, dochutíme strouhaným muškátovým ořechem a solí.
Kapusta: Růžičkovou kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé lístečky. Krátce povaříme ve vývaru s máslem a dochutíme solí a pepřem.
Nakonec vše úhledně naservírujeme na nahřátém talíři.

Šéfkuchař Marek Fichtner a Novinky.cz vám přejí dobrou štědrovečerní chuť.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslaďte si Vánoce s pravými karamelkami

Ne vždy jsou Vánoce opravdu svátky klidu a pohody. Proto je dobré umět si je osladit a alespoň díky dávce cukru v našem krevním oběhu si z nich příjemné období...

Výběr článků

Načítám