Hlavní obsah

Ozvláštněte tradiční vánoční perníčky oříškovou náplní

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Vánoce, Vánoce přicházejí.....a co by byly Vánoce bez tradičních perníčků. Proto jsme speciálně pro vás získali recept na jejich přípravu přímo od cukrářky hotelu Kempinski Karolíny Kocincové, která se svému řemeslu vyučila ve francouzských a anglických cukrárnách. Klasické perníčky obohatila o ořechovou náplň.

Netradiční perníčky podle cukrářky z hotelu KempinskiVideo: Novinky

 
Článek

Podle Karolíny je škoda, že se od pečení perníčků v poslední době trochu upustilo. „Perníčky podle mne k Vánocům vyloženě patří a je na čase, aby se začaly v domácnostech znovu péct.“

Je to navíc cukroví, které prý každá hospodyňka hravě zvládne. Jediné, s čím musíte počítat, je větší časová náročnost, především co se přípravy těsta týče. To je zapotřebí připravit den dopředu a přes noc ho nechat uležet. Teprve následující den se můžete pustit do samotného pečení.

Vánoční perníčky plněné ořechovou náplní (2 kilogramy těsta)
Doba přípravy: 1 hodina plus příprava těsta den dopředu
Těsto (2 kilogramy)
žitná celozrnná mouka1,5 kilogramu
třtinový cukr560 gramů
máslo110 gramů
kypřící prášek54 gramů
vejce7 kusů
perníkové koření15 gramů
skořice10 gramů
melasa270 gramů (k dostání v bio potravinách nebo větších prodejnách potravin)
mléko80 gramů
Oříšková náplň
jemně mleté lískové oříšky450 gramů
mléko125 gramů
rum10 gramů
třtinový cukr80 gramů
Foto: Novinky

Hotové perníčky s oříškovou náplní a cukrovým posypem.

Postup
Těsto: Melasu, máslo a třtinový cukr ohřejeme a rozmícháme na vodní lázni, poté přidáme vejce a vyšleháme. Smícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Do teplé hmoty vmícháváme sypké suroviny a mléko. Vytvoříme těsto, které necháme den odležet v lednici zabalené ve fresh folii. Druhý den vyválíme a vykrojíme požadované tvary. Pečeme při 175°C do mírně zlatavé barvy.
Oříšková náplň: Mléko a cukr svaříme, přidáme jemně namleté oříšky, krátce provaříme a nakonec přidáme rum. Směs necháme zchladnout a roztíráme na perníčky. Perníčky je lepší po naplnění nechat den nebo dva v lednici, aby zkřehly.
Přejeme všem dobrou chuť!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám