Hlavní obsah

Jihočeští rybáři letos hodnotí výlovy ryb jako průměrné

Podzimní výlovy rybníků na jihu Čech skončily. Podle největších producentů ryb s průměrným až mírně nadprůměrným výsledkem. Ryby měly většinou dobré přírůstky, roční produkci ale ovlivnily ztráty způsobené predátory. Nejlevnější vánoční kapry si lidé mohou tradičně koupit na sádkách, za nejnižší cenu je nabízejí novohradští rybáři. Za kilogram výběrové ryby tam zákazník zaplatí 65 korun. Jinde ale mohou stát až o 25 korun více.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Kapři jsou základní rybou produkovanou na jihu Čech.

Článek

"Na sádkách výběrového kapra nabízíme za 65 korun. Ceny držíme přes 13 let. Chceme, aby si zákazníci na ně zvykli, aby si na Vánoce nekoupili kuře nebo krůtu," řekl Lubomír Zvonař, ředitel Rybářství Nové Hrady na Českobudějovicku. Rybáři tam na podzim vylovili 128 rybníků z 317, posledním byl osmihektarový Veverský. V sítích skončilo 500 tun ryb, kapři tvořili asi 80 procent. Na trh se ale z česko-rakouského pohraničí dostanou také tolstolobici, štiky, sumci i candáti. Na Vánoce novohradské ryby ochutnají i na Ostravsku, v Rakousku, Polsku, Německu a na Slovensku.

Nejvíce lidé zaplatí za třeboňského kapra, i když společnost Fisch Market doporučuje obchodníkům ceny pro spotřebitele stejné jako loni. Kapra I. třídy v rozmezí 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun, řekl ředitel společnosti Rudolf Provázek. Ceny se podle něj budou regionálně lišit. Zatímco v Jihočeském kraji budou na spodní hranici, ve velkých městech si zákazníci kvůli manipulaci i pronájmům připlatí.

Největší producent sladkovodních ryb v Evropě Rybářství Třeboň, a.s., ročně produkuje 3200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich slovil 2200 tun, převážně kaprů. Od poloviny října rybáři vylovili 290 rybníků z 460. Podle ředitele společnosti Josefa Malechy byl rok průměrný.

Mírně nadprůměrný výlov v Kardašově Řečici

I druhý největší producent ryb v kraji, Rybářství Kardašova Řečice, ukončil výlovy. Ředitel Ladislav Štercl považuje rok za mírně nadprůměrný. Ze 440 rybníků slovili více než dvě třetiny. Velké škody působili rybářům kormoráni, a to i nyní, protože rybníky nezamrzly a v některých je málo vody. Na trh dodají přes 1300 tun ryb, zejména na Ostravsko a do Prahy, zbytek do zahraničí. Výběrový kapr na sádkách bude stát do 80 korun.

Posledním rybníkem, který tento týden vylovili blatenští rybáři, byl Můstek u Doubravice, kde byl plůdek. "Plán produkce jsme sice splnili, ale nebyl takový, jaký jsme čekali, chyběly kusy. Pokusné odlovy ukázaly pěkné přírůstky, tak jsme byli natěšení, ve skutečnosti to nebyl nijak zvláštní rok," zhodnotil ředitel Karel Nusl. Za ztráty mohou hlavně kormoráni.

Na sádkách bude rybářství Blatenská ryba prodávat kapry první třídy kilogram za 70 korun, výběr za 78 korun. Blatenští slovili 832 tun tržních ryb, z toho 520 kaprů, přičemž podzimní výlovy tvoří 75 procent plánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky budou dražší než loni

Vánoční stromky budou letos zhruba o desetinu dražší než loni. Řekl to místopředseda představenstva Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman....

Výběr článků

Načítám