Hlavní obsah

Běžné i netradiční úrazy při zařizování vánoční výzdoby

– Londýn

Vánoční stromečky vypadají nádherně, když jsou ozdobené a nasvícené. Ale rok co rok jsou také příčinou řady nehod během svátečních dní, varoval britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

O Vánocích je třeba dávat pozor na stromeček, a to i na jeho jehličí, na svíčky, prskavky a neplést si ozdoby s čokoládou.

Článek

Podle statistik královské společnosti pro předcházení nehod bylo například v roce 2007 zaznamenáno zhruba 1000 zraněných v souvislosti s vánočními stromky; nechybí poranění očí o jehličí, na které se lidé napíchli při natahování pro dárky.

Své o nástrahách Vánoc ví Brit, na něhož se v roce 2003 zřítil vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí a který nakonec dostal odškodnění přesahující 1,5 miliónu korun.

Nejsou to ale jen zranění, která lidem uštědří větve či jehličí vánočních borovic, jedliček nebo smrčků. Řada žádostí o odškodnění na pojišťovny míří také kvůli poškozenému nábytku, který nevydržel tíhu padajícího či přezdobeného stromku.

Nebezpečné tradice 

Zdobení stromečku i stěn domu může být zábavou pro všechny zúčastněné, ale ani tato každoroční tradice není bez nebezpečí. V sezóně 2008/2009 bylo do britských nemocnic přijato více než 5000 lidí, kteří spadli ze žebříku při snaze rozvěsit dekorace. Snaha vynechat žebřík a šplhat raději po nábytku pak každoročně končí stovkami zlomených končetin. V roce 2007 byly navíc zaznamenány i dva smrtelné případy lidí, kteří snědli vánoční ozdoby v domnění, že jde o čokoládu.

Zhruba 350 lidí je každoročně v Británii zraněno v souvislosti se světelnými řetězy, ať už jde o pády při jejich věšení, elektrické šoky, popáleniny - nebo o děti, které spolknou žárovičku. Smrtelné nehody hrozí lidem, kteří polijí vodou stromeček se zapojeným svítícím řetězem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám