Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze budou letos královské

Právo, Stáňa Seďová

Tradiční vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí otevře slavnostní rozsvěcení dvacetimetrového smrku v sobotu 26. 11. v 17.15 hodin. Zpěvem vše doprovodí zpěvák ze slavné skupiny Nazareth. Letošní trhy se ponesou v duchu doby monarchie. Stánky a můstek s vyhlídkovou věží, které už jsou na místě, ozdobí lilie, halapartny, královské trubky, královská koruna a prostranství trhů budou hlídat postavy králů. Hlavní letošní ozdobou bude půlmetrový zlatý svítící dukát, na jehož rubu je vyobrazen Karel IV. a na líci česká koruna.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí

Článek

Špici živého staroměstského i umělého stromku, který bude na Václavském náměstí, letos ozdobí jablko, jež nahradí tradiční hvězdu. Staroměstské náměstí bude oděno do zlaté a červené, Václavské bude zlato-bílé. Společně ještě se stromem na náměstí Republiky zkrášlí stromky padesát tisíc LED světelných bodů a metrových trubic simulujících padající sníh.

Bohatý program na pódiu i v dětských dílničkách bude provázet trhy až do jejich uzavření 1. ledna roku 2012.

Pořádající společnosti Taiko se pro letošní rozsvěcování stromků podařilo sehnat i významného hosta. „Při rozsvěcení bude hrát Bohemian Symphony Orchestr Prague a zazpívá Jitka Válková a hlavně zpěvák ze skupiny Nazareth Dan McCafferty. Na Mikuláše děti pobaví nyní už mediálně známý klaun Bertík, 6. prosince bude opět den rekordů, osmého tu magistrát pořádá charitativní koncert pro Fond ohrožených dětí, den před Štědrým dnem zazní zvonohra Petra Manouška a 24. prosince se návštěvníci mohou těšit na Jana Jakuba Rybu,“ vyjmenoval lákadla letošního programu Henri Morstyn, manažer vánočních trhů, s tím, že první den v roce přivítají sólisté áriemi z českých oper.

Stovka stánků

V téměř stovce stánků na Staroměstském a šedesáti domečcích na Václavském náměstí mohou návštěvníci nakoupit vánoční suvenýry, hračky, teplé oděvní doplňky a samozřejmě i řadu laskomin a horkých nápojů.

Na návštěvníky Václavského náměstí čeká letos ještě jedno překvapení – další vánoční trhy a další strom. „V horní části náměstí budou od 16. prosince i vánoční trhy Prahy 1. Náš strom bude živý, vysoký asi čtyři metry a bude stát v úrovni Opletalovy ulice. Plánujeme zde postavit osm stánků s pochutinami, nějaké dřevěné posezení a měl by tudy i chodit ponocný a hlásit hodiny,“ prozradila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Speciální opatření 26. 11. a 5. 12.

I letos se na ceremoniál rozsvěcování stromků chystá odhadem 20 000 lidí, kteří navštívili slavnostní zahajování trhů v minulých letech, proto policie pro tento rok připravila speciální opatření.

Ve dnech 26. 11. a 5. 12. bude platit zákaz vjezdu vozidel z Pařížské ulice na Staroměstské náměstí. Přítomná bude sanitka, hasičský vůz a kromě ochranky pořadatele i zhruba 80 strážníků a policistů.

Reklama

Související články

Vánoční stromy by na náměstích mohly růst

Každý rok se opakuje stejný předvánoční rituál. Hledání vánočního smrku, který má patřičnou výšku kolem 25 metrů, je zdravý a někomu překáží, pro Prahu obvykle...

Výběr článků

Načítám