Hlavní obsah

Loštický betlém má řadu známých postav

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní dílo řezbáře Jaroslava Beneše bude opět přístupné veřejnosti. Návštěvníkům se v něm představí přes 150 figurek.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Řezbář Jaroslav Beneš představuje na snímku dvě z nových figurek svého betléma. Jedna zobrazuje fotoreportéra Vladislava Galgonka (vlevo), druhá restauratéra Jiřího Štiku.

Článek

Obdobně jako v minulých letech, budou moci zájemci spatřit v příštích dnech unikátní betlém známého řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic na Šumpersku. Různá zvířátka a postavičky, z nichž většina spěchá k betlémské jeskyni poklonit se narozenému děťátku, vyřezává autor již sedmnáct let.

Betlém, který obsahuje přes 150 figurek vyřezaných ze špalíků lipového dřeva, bude zpřístupněn tradičně od 1. prosince do 6. ledna v Benešově loštického ateliéru. Každý rok sem přichází přes dva a půl tisíce lidí.

Raritou betlému je mj. to, že už několik desítek postaviček v něm představuje autentické postavy nejen z Loštic či jejich blízkého okolí, ale i vzdálenějších míst Moravy. Většina z nich ještě žije. Nově mohou návštěvníci spatřit tři figurky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Řezbář Jaroslav Beneš představuje na snímku dvě z nových figurek svého betléma. Jedna zobrazuje fotoreportéra Vladislava Galgonka (vlevo), druhá restauratéra Jiřího Štiku.

„V tomto roce jsem se rozhodl obohatit betlém nejen o jednoho anděla, ale i o nejdéle sloužícího fotoreportéra ČTK Vladislava Galgonka, který je u mne častým návštěvníkem, a také o postavičku místního občana, hospodského Jiřího Štiky,“ řekl Právu Beneš.

Každou ze ztvárněných postav dokáže představit s vtipem i úctou k tomu, co v životě dělá či dokázal. Například Galgonka ztvárnil s fotoaparátem, z jehož objektivu vylétá ptáček, Štiku pak jak nese rybu – štiku. „Když mě někdo nějak zaujme, tak ho udělám. Betlém je tak také takovou malou dřevěnou kronikou,“ poznamenal řezbář.

V minulosti již Beneš do svého betlému vyřezal mj. i slavného loštického malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara, hudebníka a hudebního skladatele Stanislava Adama, přerovského skladatele a hudebníka Jaroslava Wykrenta, známého zápasníka Gustava Frištenského, Emila Hekeleho, který byl v roce 1971 mistrem republiky v cyklistice, šternberského malíře Libora Vojkůvku, hanáckého krále Ječmínka či zřejmě nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka. Jeho figurka visí na tenké kožené šňůrce z okna mírovské věznice, jejíž malba dotváří spolu s malbami hradu Bouzov a zámku v Úsově pozadí Benešovy betlémské krajiny.

Největší figurka má 15 centimetrů

Největší z figurek měří patnáct centimetrů a ztvárňuje slavného hanáckého obra Josefa Drásala (1841–1886), který měřil 242 centimetrů a vážil 186 kilogramů. Díky své výšce byl představen i francouzskému císaři Napoleonovi III. a dalším dobovým celebritám. Betlém je zajímavý mj. i světelnými efekty a tím, že část jeho figurek se pohybuje.

Ateliér v rodinném domě řezbáře v Moravičanské ulici bude otevřen denně vždy mezi 14. do 18. hodinou, a to včetně svátků, sobot a nedělí. Kromě betlému v něm budou vystavena i díla výtvarníků z Loštic a jejich okolí – malířů P. Herziga, P. A. Taťouna, Z. Slouky, L. Protivy, P. Zlínského, J. Geislerové, A. Foltové, keramičky J. Valouchové, fotografa R. Opluštila a uměleckého kováře V. Řmota.

Reklama

Související témata:

Související články

Pevnost Königstein dobude advent

Saskou pevnost nedaleko hranic čeká příští čtyři víkendy velký nápor návštěvníků. Opevnění na stolové hoře vysoko nad Labem bylo před staletími součástí...

Výběr článků

Načítám