Hlavní obsah

Ulicemi Prahy v noci projel dvacetimetrový smrk pro Staroměstské náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Staroměstském náměstí byl v noci na úterý vztyčen tradiční vánoční strom. Do centra vjel nákladní vůz se smrkem o půlnoci z parkoviště ve Stodůlkách. Cesta poprvé nevedla přes tunely, aby nemusel být strom příliš svázán, řekla za organizátory ze společnosti Taiko Hana Tietze.

Na Staroměstském náměstí vztyčili vánoční stromVideo: Novinky

 
Článek

Americký truck se stromem jel ze Stodůlek po Jeremiášově ulici na Smíchov. Na pravý břeh Vltavy se dostal po Jiráskově mostě, přes magistrálu projel centrem města a po Hlávkově mostě, nábřežích Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše a přes Čechův most projel kolem 01:30 do Pařížské ulice.

Přepravní souprava byla téměř 30 metrů dlouhá, široká a vysoká shodně asi čtyři a půl metru. Doprovázela ji čtyři vozidla a policie.

Letošní vánoční strom pro Prahu vyrostl na soukromém pozemku v chatové osadě Poteplí v Malých Kyšicích na Kladensku. Smrk ztepilý je starý 70 let a vysoký byl 29 metrů. Pro potřeby Staroměstského náměstí byl o sedm metrů zkrácen.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Sedmdesátiletý smrk rostoucí na zahrádce chaty Hany Hospodářské v Poteplí u Malých Kyšic na Kladensku byl 20. listopadu pokácen, aby v předvánočním čase ozdobil Staroměstské náměstí v Praze.

Rozsvícen bude v sobotu v podvečer, kdy na náměstí také začnou vánoční trhy. I letos si lidé mohou symbolicky zakoupit jednu z tisíců žárovek, které budou strom zdobit. Výtěžek z charitativní akce bude věnován na podporu azylového domu pro oběti domácího násilí.

Žárovku mohou lidé sponzorovat pomocí SMS zprávy, kterou ve tvaru DMS ZAROVKA pošlou na číslo 87777. Cena dárcovské SMS je 30 korun, 27 korun z této částky připadne na projekt občanského sdružení Rosa.

Reklama

Výběr článků

Načítám