Hlavní obsah

Vánoční stromy by na náměstích mohly růst

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se opakuje stejný předvánoční rituál. Hledání vánočního smrku, který má patřičnou výšku kolem 25 metrů, je zdravý a někomu překáží, pro Prahu obvykle začíná po prázdninách. Strom pak padne, aby po necelé dva měsíce zdobil centrum metropole. Vždy na stejném místě. Proč by zde nemohl růst? Právu na to zatím nedala odpověď ani komise pro revitalizaci Staroměstského náměstí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vánoční strom na náměstí Míru je každý rok stejný, umělý

Článek

Řeší především dostavbu radnice a potýká se patrně se snahami o obnovu Mariánského sloupu. Vadil by smrk poblíž domu U zvonu pohledu na Týnský chrám nebo na Národní galerii? Zatím to nikdo neřekl.

Letošní smrk má přijet do Prahy od středočeské Unhoště. Na Staroměstském náměstí má být postaven tento týden.

„Obávám se, že tenhle strom má tak 70 let. Nevím, kdyby měl na náměstí růst, jestli bychom se toho dožili,“ řekla Právu Hana Tietze ze společnosti Taiko, která pořádá vánoční trhy. Smrk by ale nemusel být takovou dominantou náměstí, jakou bývá nyní.

Vánoční stromy už zdobí různá pražská prostranství, náměstí Míru v Praze 2 i Strossmayerovo náměstí v Praze 7. Trvale zde prý růst nemohou. „Nebylo by to vhodné kvůli tomu, že vánoční strom stává uprostřed náměstí Míru před monumentálním vchodem do sv. Ludmily. Kromě toho zde stromů roste dost,“ řekl Právu místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek. Zdejší vánoční strom je umělý.

Trvale rostoucí stromy - otázka pro zahradní architekty

Strom na Strossmayerově náměstí byl živý, přivezla a vztyčila ho zahradnická firma. Opět na stejném místě před kostelem sv. Antonína jako v předchozích letech. Celoročně zde ale strom podle mluvčího Martina Vokuše stát nemá. „Vedou zde pouliční sítě, místo na zasazení tam asi není,“ zdůvodnil Vokuš.

Hned několik stromů se objeví v Praze 3, z toho hlavní na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ani zde by nemohl smrk růst? Mluvčí Prahy 3 Jan Sotona to nevyloučil. Podle něho lze myšlenku zvážit při celkové rekonstrukci náměstí, která má souviset s budováním podzemních garáží. „Je to otázka pro zahradní architekty, jestli by se tam strom hodil,“ řekl Sotona.

Nejméně čtyři stromy budou od příštího týdne svítit v Praze 6. „Dominanta Vánoc“, jak se vyjádřil mluvčí Jakub Hofmann, bude stát na Kulaťáku. Ani v tomto případě nepůjde o trvale rostoucí strom.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodně českých rodin očekává chudší Vánoce

Za vánoční nákupy včetně štědrovečerní hostiny se české domácnosti chystají utratit 12 500 korun, zhruba o 300 Kč více než loni. Dárků ovšem ve většině z nich...

Výběr článků

Načítám