Hlavní obsah

Vánoce budou Češi trávit převážně doma

Na Silvestra mnoho lidí vyráží za zábavou mimo domov, Vánoce si ale mimo rodinný krb dovede představit jen minimum z nás. Celých 41 procent Čechů bude trávit vánoční svátky doma a většina ostatních u příbuzných. Na dovolenou se vydá o Vánocích jen minimum lidí. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Když jsou děti malé, není nad vánoční rodinnou idylu.

Článek

Cestu k moři plánuje na vánoční svátky pouze 11 procent dotázaných. "Za teplem jezdí především lidé bez dětí nebo páry s již odrostlými dětmi. Hory jsou ale v zimě oblíbené napříč různými věkovými skupinami. Podle našeho průzkumu se totiž na hory chystá 72 procent všech, kdo plánují mezi svátky někam vyrazit," uvedl Jan Schenk ze serveru Sdovolená.cz.

Přes 40 procent Čechů má už teď jasno, kam na Vánoce pojedou. Nejčastěji lidé zůstávají věrni lokalitě, kde byli minulý rok. Pokud lidé nejedou tam, kam minulý rok, nejčastěji využívají internetové stránky cestovních kanceláří a internetové vyhledavače zájezdů. Asi 13 procent dotázaných uvedlo, že zvolí tento způsob, a jen tři procenta plánují osobně zajít do cestovní kanceláře.

Na rodinné dovolené jezdí podle průzkumu většinou čtyřčlenné rodiny, rodiče jsou ve věku 25 až 44 let. Vyrážejí nejčastěji do českých hor a za týdenní pobyt utratí mezi 5000 až 10 000 korun na osobu. Mladší lidé naopak plánují krátkodobou dovolenou v zahraničí, se skupinou přátel v počtu kolem osmi osob. Na dovolenou pouze s partnerem jezdí hlavně starší lidé, a to vesměs do hor v zahraničí. V této kategorii, oproti ostatním, jsou četněji zastoupené také dovolené u moře a dovolené za více peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodně českých rodin očekává chudší Vánoce

Za vánoční nákupy včetně štědrovečerní hostiny se české domácnosti chystají utratit 12 500 korun, zhruba o 300 Kč více než loni. Dárků ovšem ve většině z nich...

Výběr článků

Načítám