Hlavní obsah

Kam se vyplatí zajet pro vánoční dárky? Letos je favoritem Polsko

Novinky, pit
Praha

Kde je pro Čechy nejvýhodnější nakupovat dárky na Vánoce? Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je letošním jasným favoritem Polsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud Češi vyrazí tento víkend nakupovat do Polska, ušetří ve srovnání se stejným obdobím loňského roku téměř 10 procent,“ uvedl Volf. České měně se v minulých dnech sice příliš nedařilo kvůli složité situaci v eurozóně, především pak v Řecku a nově i v Itálii, přesto se ale drží k polskému zlotému na velmi silných úrovních.

„Další zajímavou destinací z pohledu kurzu koruny a jejího posílení v meziročním vyjádření je Maďarsko, kde by činila úspora přes osm procent,“ připomněl Volf. Naopak nejdražší dárky letos pro Čechy čekají na pultech švýcarských obchodů, protože česká koruna za poslední rok oslabila o téměř 14 procent.

Obchodníci budou lákat „akcemi“

Koruna nepřeje ani spotřebitelům, kteří budou letošní dárky kupovat v tuzemských obchodech. Většina dovozu do Česka je z eurových zemí a koruna k euru za poslední rok ztratila více než 3,5 procenta.

„Podobná situace je i u zboží dováženého z dolarových destinací. Koruna k dolaru ztratila téměř 4,5 procenta,“ dodal Volf s tím, že prakticky neutrálně vyjdou nákupy ve Velké Británii, kde si Češi nakupování v posledních letech oblíbili.

Vyšší náklady dovozů by mohli čeští obchodníci promítnout do koncových cen. „Pravdou ale je, že v současné situaci, kdy se maloobchodníkům meziroční tržby propadají, lze čekat vyostřený konkurenční boj,“ domnívá se Volf, podle něhož půjde o nalákání zákazníka na nějakou „akci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám