Hlavní obsah

Věštba ze svatomartinské husy: Vánoce na blátě, zima až v půli ledna

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční předpověď počasí na letošní zimu věští, že sněhu bude málo a opravdové zimy si Češi budou moci užít jen v druhé půli ledna. Takové závěry vyplývají z podrobné studie upečené svatomartinské husy. Věštbu podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka nelze brát vážně, nicméně se podle něj v posledních dvou letech trefila dosti přesně.

Článek

„Odhadu charakteru nadcházející zimy podle upečené martinské husy se zhostila moje kamarádka a spolužačka z gymnázia a minulé dvě zimy odhadla svými svéráznými metodami zcela přesně,“ poznamenal k tomu Dvořák.

Podle věštby by tak měl být i zbytek podzimu poměrně teplý a sníh nebude ještě dlouho k mání ani na horách. Významnější sněhové přeháňky by se měly objevit až zhruba v půli prosince.

„Meteoroložka“ ke své předpovědi dochází podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle pečené husy, ale také podle stavu kostí. Když má husa více podkožního tuku, bude prý tužší zima, což ale není případ letošního roku.

„Jakési střídavé či proměnlivé počasí, napůl sníh, napůl bláto. Sníh se objeví i na horách. Vánoce v nížinách ale prý budou na blátě,“ vyjevila podle Dvořáka svatomartinská husa.

Sněhová nadílka a zřetelnější mrazy by se měly objevit až kolem 10. až 15. ledna. Od zhruba 20. ledna by mělo přituhnout ještě výrazněji a po dalších 14 dní by měl trvat vrchol zimy se sněhem a teplotami hluboko pod nulou.

I kachny svědčí o mírné zimě

V únoru by měly mrazy opět polevit a občasnou sněhovou pokrývku bude střídat bláto. Počátek jara se pak ponese v duchu plískanic, střídání sněhu a oblev s deštěm.

V únoru by měly mrazy opět polevit a občasnou sněhovou pokrývku bude střídat bláto. Počátek jara se pak ponese v duchu plískanic, střídání sněhu a oblev s deštěm.

„Zima jako celek by měla být mírnější, rozhodně mírnější než loni. Cibule má málo vrstev, listí je dlouho na stromech a kachny stále nesou vejce, což prý je v tuto roční dobu neobvyklé,“ vylíčil další aspekty věštby Dvořák.

„Věřme tomu či ne, příští jaro ukáže, zda se věštba naplnila. Klimatologické modely také ukazují na normální, snad i teplotně slabě nadnormální zimu, tak to možná vyjde,“ poznamenává na závěr meteorolog s tím, že ač je zarytým skeptikem, schopnosti jeho známé mu často vyrážejí dech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám