Hlavní obsah

Mezi nejmalebnější vánoční trhy na světě patří i Staroměstské náměstí

Novinky, Lucie Poštolková

Větší i menší náměstí měst i městeček se pomalu začínají připravovat na období Vánoc. Chystají nejen výzdobu, ale i tržiště. Podívejte se s námi na osm nejkrásnějších vánočních trhů, kam patří podle Daily Mailu i Staroměstské a Václavské náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí z ochozu Radnice

Článek

1. Praha, Česká republika

Nejmalebnější vánoční trhy máme v Praze. Příjemnou atmosféru provoněnou svařákem a perníčky si můžete vychutnávat od 26. listopadu až do Nového roku. Kromě tradiční nabídky lidových řemesel si můžete vychutnávat i zasazení trhů do historické části města. Až si projdete tržiště ve spodní části Václavského náměstí, můžete pokračovat kolem Havelského tržiště na Staroměstské náměstí. Daily Mail oceňuje neporušené historické centrum Prahy, zvláště pak Staroměstský orloj u vánočního tržiště.

Foto: Profimedia.cz

Již dvě stě let na pražském Staroměstském náměstí konají vánoční trhy. Tradiční zvyky se postupem doby mění.

2. Berlín, Německo

V Berlíně berou vánoční trhy obzvláště vážně, začínají už 21. listopadu a trvají do 31. prosince. V okolí centra je rozeseto zhruba na 50 trhů. Největší a nejvelkolepější najdete za náměstím Gendarmenmarkt. Ale nejkrásnější, i když nejmenší, se odehrává před kostelem Kaiser-Wilhelm Gedachtniskirche.

Tip: Pokud pojedete do Berlína, nezapomeňte se jít podívat na Berlínskou zeď. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Gendarmenmarkt v Berlíně, Německo

3. Madrid, Španělsko

Vánoce nemusíte nutně oslavovat na sněhu. V Madridu se v prosinci příjemně ohřejete a vyzkoušíte trochu extravagantní svátky v latinském rytmu. Na hlavním náměstí Plaza Mayor stává na 100 stánků. Na pultech se nabízí jako dárky různé masky a kostýmy, se kterými pak lidé vtipkují na Den neviňátek (Dia de los Santos Inocentes) během 28. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Plaza Mayor v Madridu, Španělsko

4. Birmingham, Velká Británie

Podivné, ale pravdivé. Birmingham ve střední Británii je lídrem vánočních trhů. Ještě podivnější je to, že se jedná o největší trh v německém stylu mimo území Německa. Náměstí Viktoria již 11 let zaplňuje Frankfurtský vánoční trh. Od 17. listopadu do 23. prosince tam voní klobásy. Také se můžete projít po řemeslném jarmarku u přilehlých náměstí Chamberlain a Centenary.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Viktoria v Birminghamu,již 11 let zaplňuje Frankfurtský vánoční trh.

Foto: Profimedia.cz

Birmingham, Velká Británie

5. Helsinky, Finsko

Milovníci té pravé vánoční atmosféry by se měli vydat do nejsevernějšího hlavního města Evropy. Vánoční trh St. Thomas v Helsinkách se každý rok zahalí do šedých zimních dnů zapadaných sněhem. Náměstí Senaatintori okupuje na 120 stánků od 7. do 22. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Helsinky, Finsko

6. Winchester, Velká Británie

Winchester je překrásné město, které se stalo centrem oslav až roku 2006. Od té doby vyrostl vánoční trh do takových rozměrů, že se z něj stala událost roku. Letos se na 90 stánků rozprostře okolo středověké katedrály od 24. listopadu až do 21. prosince. Tento rok připravují organizátoři pro malé i velké návštěvníky kluziště.

Foto: Profimedia.cz

Letos připravují ve Winchesteru pro malé i velké návštěvníky kluziště.

7. Lille, Francie

Nezapomenutelné sváteční momenty na vás čekají také v severofrancouzském městě Lille. Vánoční trhy se zde konají od 19. listopadu až do 30. prosince. Na 80 stánků najdete na hlavním náměstí Place Rihour. I tady podle zvyklostí narazíte na dřevěné hračky, lákavé sladkosti, pochutiny z Francie, ale i delikatesy ze vzdáleného Québecu. Hvězdnou atrakcí bude obrovské ruské kolo.

Foto: Profimedia.cz

Ruské kolo v Lille

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy v Lille

8. New York, USA

Američané jsou vánočními svátky doslova posedlí. A tak není divu, že se mezi nejlepší města dostal také americký New York. Najdete tu hned několik zajímavých trhů: na Columbus Circle Holiday Market, na rohu Central Parku (od 30. listopadu do 24. prosince), trh Holiday Market na Union Square u 14th Street, kde budou prodávat přírodní farmářské produkty od 18. listopadu do 24. prosince.

Tip: Jděte se podívat na vánoční strom před Rockefellerovo centrum jako Kevin ve filmu Sám doma. Návštěva tohoto místa určitě stojí za to.

Foto: Profimedia.cz

Jděte se podívat na vánoční strom před Rockefellerovo centrum jako Kevin ve filmu Sám doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nakoupit vánoční dárky nejvýhodněji

Vánoční dárky pro své nejbližší vybírá na internetu stále více lidí. Podle průzkumu společnosti Seznam.cz vybírají takto zboží tři ze čtyř Čechů. Často přitom...

Výběr článků

Načítám