Hlavní obsah

Jak správně vybrat vánoční stromeček

Novinky, Karolína Vrbasová, Andrea Zunová

Je nejvyšší čas pořídit si ten správný vánoční stromeček. Prodejci mají stromečků ještě dost a my si tedy můžeme pohodlně vybrat. Nechávat koupi na poslední chvíli se nám může vymstít. Ze zbytků, které u prodejců zůstanou, už žádný krásný stromek neuděláme.

Jak vybrat vánoční stromekVideo: Novinky

 
Článek

Mnohým z nás je znalost jehličnatých stromů cizí. Proto přinášíme základní informace, které mohou pomoci stromky lépe identifikovat.

Smrk ztepilý

Smrk ztepilý je statný, stále zelený jehličnatý strom s rovným kmenem, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou kůrou. Ta se s přibývajícím věkem mění v šedohnědou až červenohnědou. Koruna je štíhlá, ve tvaru jehlanu, větve v ní vyrůstají v pravidelných “řádcích”. Smrk dorůstá výšky až 50 m, jehlice jsou 10-25 mm dlouhé, 1 mm široké a na konci zašpičatělé. Zelené větvičky smrku se s oblibou používají jako samostatná dekorace nebo k vazbě věnců a kytic.

Foto: Profimedia.cz

Smrk ztepilý

Smrk pichlavý

Smrk pichlavý je jehličnatý strom z čeledi borovicovité. Tento strom, zvaný také stříbrný, je nejrozšířenějším pěstovaným smrkem v evropských parcích a zahradách. Jeho ostře špičaté čtyřhranné jehličky kulatého tvaru odstávající ve třech až šesti řadách, dorůstají velikosti 18 až 30 mm. Velké oblibě se těší zejména odrůdy s modrosivým až do stříbrna zbarveným jehličím, které má v domácnostech dekorativní funkci.

Foto: Profimedia.cz

Smrk pichlavý

Borovice černá

Borovice černá je atraktivní pro své plně zelené jehličí a krásně dlouhé jehlice, které dosahují velikosti 8 až 15 cm. Strom je zpravidla sytě zelený, některé druhy mohou mít spodní strany jehličí ojíněné. Borovice jsou pro svou dekorativnost a stálost velmi oblíbené, jejich dlouhé a tmavé jehlice totiž neztrácejí barvu ani po několika týdnech. Pro její nápadný a pěkně rostoucí tvar koruny se v dospělosti uplatňuje v zahradní architektuře.

Foto: Profimedia.cz

Borovice černá

Jedle kavkazská

Jedle kavkazská je nejdražším, ale i nejoblíbenějším stromkem. Má lesklou výraznou barvu a mezi její největší přednosti patří to, že dlouho neopadává. Její jehlice jsou 2 - 3 cm dlouhé, velmi husté, na líci tmavozeleně lesklé. Pro svůj pravidelný vzrůst a jasně zelené jehlice působí velmi esteticky a dekorativně. Vánoční strom jedle kavkazské se vyznačuje stejně jako ostatní druhy jedlí dlouhou trvanlivostí.

Foto: Profimedia.cz

Jedle kavkazská

Na oblíbeném pražském prodejním místě vedle obchodního centra na Pankráci, kde nám ochotně poskytli veškeré potřebné informace, jdou jedle na odbyt. Tamní prodejci proto musí každý den přivážet nové stromky.

Co bychom měli dodržovat

Stromeček koupený v předstihu musíme dát do chladu a do kbelíku s vodou, aby vydržel čerstvý.

Je také vhodné stromeček dobře prohlédnout. Zda mu neopadává jehličí a jestli není dole zažloutlý. A také v neposlední řadě, jestli je rovně rostlý a nechybí mu větvičky.

Pokud se rozhodneme pořídit si menší stromeček v květináči, měli bychom mít na paměti, že v bytě nebo na balkóně dlouho nevydrží. Určitě ne déle než měsíc. Je vhodný pro lidi, kteří mají zahradu. Aby stromeček nezahynul, je nejlepší ho co nejdříve po Vánocích přesadit do země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám