Hlavní obsah

Ryby snad na Vánoce nezdraží

Právo, Petr Pokorný

Ceny ryb na vánočním trhu by měly podle rybářů zhruba kopírovat úroveň loňského roku. Rybáři už v pondělí zahájili výlov 438hektarového Horusického rybníku. Po Rožmberku druhý největší rybník na Třeboňsku by měl do čtvrtka vydat přibližně 300 tun tržních ryb, převážně kaprů. Dalších 200 tun zde rybáři už ulovili v průběhu léta na volné vodě.

Výlov Horusického rybníkaVideo: Petr Pokorný, Právo

 
Článek

„Počasí nám přeje, významně se ochladilo, což nám usnadňuje práci, protože studená voda obsahuje více kyslíku. Domnívám se, že úlovek bude dobrý,“ řekl Právu předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josefa Malecha.

Na vánoční trh v tuzemsku a v zahraničí poputuje z podzimních výlovů na Třeboňsku zhruba 2200 tun a z Hlubocka asi 800 tun ryb. Z tohoto objemu tvoří cirka 90 procent kapr, zbývající část produkce rybářů připadá na vedlejší druhy, například amura, tolstolobika, lína, bílou rybu, candáta, sumce či štiku. Podle Malechy skončí lovení v závěru listopadu.

Na hrázi Horusického rybníku lze nyní koupit kilogram kapra I. jakosti za 58 korun a kilogram výběrového (nad 2,5 kg) zvýhodněně za 68 korun. Kilo amura vyjde na 65, tolstolobika na 30, štiky na 200 a candáta na 300 korun. Stejné ceny nabídnou rybáři i při dalších výlovech.

Scéna, kterou sledovali v pondělí na hrázi Horusičáku první desítky diváků, se na Třeboňsku opakuje každý podzim už tradičně po celá staletí.

Začíná se v sedm

Pod hrází u hlavní výpusti nasedají úderem sedmé hodiny ranní muži v gumových oblecích do lodí, aby roztáhli síť přes loviště. Takzvaní hajní pak zanedlouho pochodují kádištěm a pěšáci bahnem. Na tvářích všech je znát, jakou sílu musejí vynaložit na stažení sítě, která se pod vodou chová jako pytel. Mrskající se „balík“ směřuje ke kádišti, kde se ryby třídí. Nejdříve podle druhů, pak podle velikosti. Na prvním místě jsou draví candáti. Tato ušlechtilá ryba je přece jen choulostivější než kapr.

Program výlovů hlavních rybníků bude pokračovat od středy 19. do čtvrtka 20. října výlovem Spolského Velkého (137 ha), od 2. do 4. listopadu přijde na řadu Vlkovický (104 ha), od 7. do 10. listopadu Bošilecký (200 ha) a od 14. do 17. listopadu Opatovický rybník (165 ha).

Rybáři přitom myslí také na veřejnost, pro niž bude na Třeboňsku připraven i jeden sváteční výlov. Od pátku 21. do neděle 23. října budou rybáři k vidění na bezmála 390hektarovém Dvořišti. „Na hrázi bude návštěvníky čekat mimo jiné třeba ochutnávka rybích specialit,“ řekl Malecha.

Na Hlubocku se milovníci rybářského řemesla mohou letos těšit hlavně na výlov třetího největšího českého rybníka, 450hektarového Bezdreva ve dnech 28. října až 1. listopadu. „Chybět zde nebude kulturní program, prodej živých ryb i rybích výrobků. Otevřena bude zoologická zahrada i lovecký zámeček,“ doplnil ředitel společnosti Rybářství Hluboká CZ Vladimír Kaiser. Tyto akce pravidelně navštěvují tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám