Hlavní obsah

Půlnoční petardy mají zahnat zlé duchy

Právo, DPA, KOV, vpl

Hlučné silvestrovské petardy a pestré ohňostroje mají dávný původ – při každé změně roku se lidé chtěli podle německých médií bránit proti zlým duchům, a proto pořádali hlučné průvody a práskali bičem, aby zlé síly zahnali.

Foto: Ray Stubblebine , Reuters

New York: Times Square už je bez sněhu a o půlnoci se na oslavující snese tuna konfet. Šéf sponzorské firmy včera zkoušel malou generálku.

Článek

Konkrétní zvuková kulisa i další zvyky kolem změny data se ale podle různých zemí samozřejmě různí.

V japonských chrámech se 108 údery rozezní zvony. Mají tak totiž zapudit 108 lidských neduhů, slabostí a zároveň 108 bolestí a utrpení minulého roku.

Španělé prý zase při každém půlnočním úderu zvonu snědí jednu kuličku hroznového vína. „Kdo si to špatně spočítá, tomu se nevyhne v novém roce pohroma,“ vysvětluje Manuel Herreira (55), architekt z Valencie. Supermarkety tudíž nabízejí tácky s dvanácti hroznovými kuličkami.

Zatímco Němci na Silvestra lijí olovo a pojídají sušenky pro štěstí, ve skotském Edinburghu přináší štěstí, když krátce po půlnoci někdo zaklepe na dveře a přinese s sebou whisky, chléb s rozinkami a kousek uhlí.

Temperamentní Italky si musí obléci červené spodní prádlo jako záruku štěstí v novém roce. „Že se vůbec ptáte? Jaký by to byl silvestr bez červené podprsenky?“ směje se Giovanna Muscelliniová (28), prodavačka v pekařství v Benátkách.

Foto: Profimedia.cz

Také italští muži ale chtějí mít na sobě něco rudého, což prý slibuje vášnivé milostné romance. Obchodní domy i butiky zaměřené na luxusní zboží už několik dní dopředu plnily pulty novinkami pro sklonek roku především tvůrců z Milána a Udine.

Rovněž v Kolumbii nemálo záleží na barvě spodního prádla. Žlutá znamená blahobyt, bílá klid, růžová lásku a červená vášeň. Rusové slaví pestrobarevně odchod starého roku a děti se s ním často loučí v kostýmech zvířátek nebo pohádkových bytostí kolem vyšňořené jedličky.

Okázalé slavení a pestrý ohňostroj nelze čekat od Francouzů. Dávají totiž přednost setkáním s příbuznými a přáteli na večeři, u níž nesmějí chybět šampaňské, husí játra či ústřice. Kdo z Pařížanů se chce vyřádit, přidá se ke statisícům slavících na ChampsElysées, kteří si přejí Bonne anné! (Dobrý rok).

Karty i herdy do zad pro štěstí

Poláci nechtějí jít s dluhy ze starého do dalšího roku, a proto musí mít ve svátečních chvílích u sebe nějaké peníze a pro jistotu k tomu i pár šupin ze štědrovečerního kapra.

S kartami a kostkami – doma nebo v kasinu – prožívají poslední hodiny starého i první dny nového roku mnozí Řekové. Začínají zpravidla večer 31. prosince a končí prvního ledna za východu slunce. „Kdo vyhraje, toho se bude úspěch držet celý rok. Ti méně úspěšní mohou doufat, že je potká štěstí v lásce,“ objasňuje Melissa Thakourniová (37), účetní cestovní kanceláře ze Soluně.

Zejména na jihu Spojených států si udržuje oblibu čočka nebo čočková polévka, protože čočka tvarem připomíná mince, takže slibuje štěstí a peníze. V částech Pensylvánie, kde se dříve usadili přistěhovalci z Německa, patří k tradičním silvestrovským pokrmům kyselé zelí. Kromě toho mnohé domácnosti ctí zvyk Nothing Goes Out, podle něhož nesmí první den nového roku vůbec nic opustit dům, dokonce ani odpadky. Pokud se toto pravidlo nedodrží, nebude se lidem v domácnosti dařit.

Větvičku dřínu obecného zdobí Bulhaři. O silvestrovské noci a prvního ledna obcházejí dům od domu děti, aby uštědřily obyvatelům herdy do zad. Nejsou to projevy sadismu, ale mají zaručit zdraví a bohatství. Děti, které současně přejí šťastný nový rok, čeká malá odměna – bankovka nebo něco sladkého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám