Hlavní obsah

Pražané vyrazili do obchodů za zlevněným zbožím

Právo, Tomáš Pernis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva skončily Vánoce, někteří lidé se znova chystají na nákupy. Chtějí využít tradičních slev, ke kterým v tuhle dobu přistupuje většina obchodů. Někdy dosahují až 70 % z původní ceny. Ve výprodejích plánují utratit Pražané průměrně 5110 Kč. Uvádí to průzkum GE Money Bank.

Foto: Tomáš Pernis, Právo

V OC Palladium zlevnilo zboží až o sedmdesát procent

Článek

Ceny šly výrazně dolů. Například v prodejně Tesco v Edenu se dá pořídit dámský kabát už za 700. Původní cena byla přitom dvojnásobná. Tesco zlevnilo i potraviny. Vánoční multipack cereálií se dá pořídit za stovku, ledový čaj za dvacet. Nejvíc visaček se slevou ale dalo Tesco na hračky. Barbína i hasičská stanice od Lega stojí o čtvrtinu míň.

Ředitel marketingu Teska Michal Štádler k tomu uvedl: „Povánoční slevy využívají nejen zákazníci, kterým záleží na co nejnižší ceně, ale i ti, kteří pod stromečkem našli peníze nebo dárkové poukázky. Právě ty může obdarovaný nejvýhodněji využít v období povánočních slev.“

Podle průzkumu GE Money Bank kupují lidi nejvíc boty, oblečení a elektroniku. V módním obchodě H v Palladiu lákají na dámskou blůzu, která z 249 Kč klesla na 150 Kč. Pány má pak přitáhnout košile za tři sta, která by před svátky stála šest set. „Teď jsme byli vyměňovat s manželkou oblečení, protože bylo malé. Ale neplánuju dál nic kupovat. Je mi osmapadesát a mám už takových obleků a všeho možného, že už další nepotřebuju,“ uvedl Jaroslav Topinka, který pod stromeček dával jenom věci, žádné peníze. Sám peníze taky nedostal.

Ani dvacetiletá Jana Zichová nemíní ještě nakupovat. Slevy ji nezlákaly: „Dostala jsem tři stovky, ale nebudu si kupovat další dárek. Co jsem dostala od Ježíška, mi stačí. Asi je utratím za běžné věci.“

Výběr zboží je poměrně velký

Z obchodů s elektronikou se zboží zbavuje například Euronics, kde mají větší rozpětí slev. Notebook se dá pořídit se slevou devět i třiatřicet procent. Za to plazmová televize za sto tisíc tady poskočila níž jen o sedm tisíc. „Potřebuju si koupit magneťák. Byla jsem se tady dneska podívat a jsem dost překvapená, protože před Vánocemi měli horší výběr. Ale nepořídila jsem, půjdu radši s manželem,“ popsala Právu důchodkyně Jana Bárková na cestě z obchodu.

Zajímavě se dá ušetřit i v obuvnictvích. U Bati vedou sportovní boty North Star. Zlevnily o půlku na šest stovek.

Najdou se ale tací, kteří už mají nákupy za sebou. „Už jsem povánoční slevy využila. Koupila jsem dodatečně nějaké dárky. Hlavně oblečení. Peníze jsem dala pod stromeček partnerovi. Myslím si, že si ještě něco přidá a taky si něco koupí,“ svěřila se překladatelka Pavla Dvořáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám