Hlavní obsah

Foniatři varují: Chraňte si sluch před silvestrovskými petardami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petardy, dělobuchy, bouchací kuličky, ohňostroje – to je pro mnohé nezbytný doplněk silvestrovských oslav. Ale pozor! Odborníci zdůrazňují, že přílišný „rachot“ při vítání Nového roku může zcela vážně přinést dočasné, ale bohužel i nevratné poškození sluchu.

Foto: Profimedia.cz

Špunty do uší jsou nejúčinnější.

Článek

Následky takové silvestrovské kanonády se mohou projevit rychle a hodně nepříjemně.

Výbuchy dozní, rozhostí se ticho – a člověk najednou zjistí, že špatně rozumí svým blízkým. Slova, tóny a zvuky slyší tišeji než dříve, tlumeně a nejasně. Mnozí si začnou stěžovat na trvalé pískání či šum v uších.

Pokud je poškození sluchu nadměrným hlukem lehčího rázu, zanedlouho samo odezní. Ovšem ne každý má takové štěstí. A pak nezbude, než vyhledat lékaře – foniatra.

Ochrana je žádoucí

Pokud si přesto silvestrovské a novoroční střílení a „šrumec“ neodpustíte, pak byste měli do ulic a na náměstí vyrazit s patřičnou ochranou sluchu. Nejjednodušší a cenově snadno dostupné „špunty do uší“ koupíte za pár korun v lékárnách či drogeriích.

Lékaři navíc zdůrazňují, že pro ty, kteří petardy, dělbuchy a ohňostroje přímo odpalují, by měla být ochrana vlastního sluchu jednoznačně samozřejmostí.

Rodiče by se pak měli zcela určitě postarat o to, aby patřičně ochránili i sluch svých potomků. Děti totiž ještě nedokážou samy zhodnotit, nakolik může být silvestrovský a novoroční „rachot“ nebezpečný jejich zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi chtějí trávit Silvestr na horách

Horské hotely očekávají v závěru roku větší zájem turistů. Podobně jako v předchozích letech tam přijedou strávit hlavně silvestrovské oslavy - trávit konec...

Na Silvestra budou banky zavírat dřív

I letos o Silvestru největší tuzemské banky zkrátí otevírací dobu svých poboček a ukončí v nich provoz místo obvyklých večerních hodin už v době od 12:00 do...

Výběr článků

Načítám