Hlavní obsah

Kde se vzalo silvestrovské hodování a novoroční bolehlav

Právo, Valburga Vavřinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně byly 31. prosinec a 1. leden jen všedními dny vánočního období s běžným jídelníčkem. Teprve v 19. století se po vzoru oslav konce roku v antickém Římě začaly stoly opět prohýbat pod tíhou pokrmů.

Foto: Profimedia.cz

Původně byly 31. prosinec a 1. leden jen všedními dny vánočního období s běžným jídelníčkem.

Článek

Lidé, kteří se o Silvestru vydávali do víru nočního života, obvykle večeřeli před odchodem z domova. Menu nebylo nijak luxusní, na stolech se objevovala bílá polévka s rýží, hovězí maso s cibulovou omáčkou a okurkami, kuřata s květákem, salát, suchárky, pilo se pivo a káva.

Chlebíčky podle vlastního gusta

Za zábavou se pak vyrazilo do módních tančíren a kabaretů. Lidé ale navštěvovali i večírky pro zvané v soukromých domech, kde se v honosných salonech tančilo, hrály společenské hry, nejčastěji o fanty, nebo se předváděly pantomimy.

První pohoštění se objevilo asi hodinu před půlnocí. Servírovaly se podnosy s řezy housek i chleba a další mísy s pečeným masem, většinou vepřovým. K mání byly také tácy s tence krájenými plátky uzenin, sýrů, s huspeninou a kolečky citrónů. Obložený chléb si z nich pak připravil každý sám podle svého gusta.

Punče, pivo i cukrová voda

Hospodářský rozkvět v dalších desetiletích se projevil i na rozmanitosti silvestrovského menu. Na stolech se objevovali kapouni s mušlemi, nadívaní šneci, kotlety s kadeřávkem, bažanti, srnčí i zaječí hřbety, uzený jazyk v aspiku, pečená drůbež, paštiky. Nechyběly ani saláty, k jejichž přípravě se užívala zelenina, pěstovaná v parou vyhřívaných sklenících. Zvláštní oblibě se těšily ústřice s citrónem a plátky šťavnatého ananasu se šlehanou slazenou smetanou.

U bufetového stolu měli hosté k dispozici především pivo, v mnohem menší míře červené a bílé víno. Mládež ale dávala přednost slaďounkému punči a také lahodné punčové bowli. Dámy ucucávaly cukrovou vodu, limonády či mražené mandlové mléko. Drahým šampaňským se šetřilo až na půlnoční přípitek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Čočka pro peníze, celerovka na kocovinu

Na Nový rok se už obědvalo v úzkém kruhu doma. Na stole nesměla chybět čočka, aby byly v rodině vždy peníze. Podle zlých jazyků se však servírovala hlavně proto, aby si lidé spravili žaludek pokažený předchozím hodováním a také aby se už víc nezatěžoval oslavami zubožený domácí rozpočet. Z téhož důvodu se podávala i hovězí polévka s drobnou krupicí zvaná miliónová. A jako osvědčený lék na posilvestrovskou kocovinu vévodil tabuli horký vývar s velkou dávkou celeru.

Tradice také velela, že se na novoročním stole nesmí objevit nic, co mělo peří, křídla nebo rychlé nohy. Jinak by totiž štěstí uteklo k sousedům a rodinný majetek by se v novém roce rozletěl.

Tři otázky pro Antonia Sandeva, šéfkuchaře restaurace Mirellie na pražských Vinohradech
Která jídla nesmějí chybět na silvestrovské a novoroční tabuli v Makedonii, odkud pocházíte?
V Makedonii se tak jako u vás tradičně podává pečené selátko. Na stole nemůže chybět ani sarma, tedy zelné či vinné listy nadívané rýží, a gibanica, chléb podobný pitě. Menu se neobejde ani bez jehněčí nebo pikantní polévky z mořských ryb. Veškeré recepty na tyto i další tradiční pokrmy, které se v Makedonii na Silvestra a Nový rok podávají, se předávají z generace na generaci.
Čím je u vás typická studená silvestrovská kuchyně a co budete mít na Nový rok u vás doma k obědu?
U nás musí být na Silvestra vždy bramborový salát, který je dost podobný tomu českému. Velmi oblíbená je také nakládaná zelenina a pača, něco jako studený vepřový vývar. My doma letos pojmeme novoroční oběd v duchu tradic makedonské i české kuchyně. Nebude tedy chybět polévka z mořských ryb ani trocha čočky.
Právě jste otevřeli novou restauraci. Na jaké silvestrovské a novoroční speciality se hosté mohou těšit?
V obou pražských restauracích Mirellie se bude podávat pečené selátko a také silný telecí vývar s krupicí. Takže téměř tradiční české pokrmy. A mne samotného asi nejvíc osloví srnčí i zaječí hřbet, které se dají připravit podle tradičních i moderních receptů.

Co jídávali na konci roku naši slavní

Vzpomenete si na doby, kdy se u nás lahůdky v obchodech nekupovaly, ale sháněly? Co se tehdy jedlo a pilo v rodinách známých tváří?

Jaroslav Svěcený, houslový virtuos

Na Silvestra jsme měli tři chody: polévku s játrovými knedlíčky plnou mlíčí, zajíce v černé omáčce s domácím knedlíkem a dojídali jsme také kapra se salátem. A co se pilo? Rodiče víno, které bylo na trhu, svíčku, nitranské knieža, hodonínské slunce, ostravský kahan, a děda si dával pivo. My, děti, jsme dostali malinovku a kofolu.

Michaela Maláčová, ředitelka soutěže krásy Česká Miss

Chybí mi to dodneška: jednohubky s česnekovou pomazánkou, očka. Maminka dělala pikantní pomazánku, která se mazala na kolečka rohlíku nebo na nakrájenou veku. My, holky, jsme pily džus a rodiče si určitě sehnali nějaké šumivé víno. Pokud se zadařilo, měli jsme tatarák. Ten maminka milovala.

Miroslav Donutil, herec

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Donutil

Vždycky jsme měli obložené chlebíčky - sýr, turistický salám, vejce, okurka, vše, co se dalo sehnat. Naši pili vínečko a já něco nealkoholického. Silvestra ale odmalinka nenávidím. Pro mě je to zbytečně veselý den, mám rád veselé dny po celý rok a ne jeden v roce.

Tatiana Drexler, členka poroty soutěže StarDance

Foto: Profimedia.cz

Tatiana Drexler

Na Silvestra jsme jedli hovězí polévku a těstoviny s mákem. Nikdy jsme neměli drůbež, protože se říkalo, že by nám uletěly peníze. No a pak jsme už jen mlsali cukroví, které zbylo z Vánoc, rodiče pili šampaňské a mně a sestře Soně maminka dělala vodu se šťávou.

Tereza Maxová, topmodelka

Měli jsme klasické chlebíčky se šunkou, sýrem a vejcem, ale také s bramborovým salátem a zbytky cukroví z Vánoc. Vždycky jsem se radovala, když maminka sehnala mandarinky. Pila jsem limonádu nebo vodu se šumákem - to jsem milovala.

Kulinářskou magií k růžové budoucnosti

V silvestrovském i novoročním jídelníčku se časem pevně zabydlela jídla, jež měla v nadcházejících dvanácti měsících člověku přivolat hlavně štěstí a zdraví. Proto by ve zmíněné dny ani dnes na stole neměly chybět:

Silvestr
Pečené selátko - pro šťastný konec každého podnikání.
Ovar s křenem - pro uchování zdraví. V křenu je tolik prospěšných látek, že se označuje za evropský ženšen. Čerstvé kořeny obsahují vitamín C, vápník, hořčík, a dokonce mají účinky jako přírodní antibiotika.
Bílá ovarová polévka s kroupami - pro podporu zdraví. Ječné kroupy působí příznivě v prevenci srdečně-cévních chorob, žaludečních a střevních potíží, jsou i dobrým prostředkem proti zácpě. A jako bonus jim kulinářská magie připisuje i velkou moc v oblasti sexu a plodnosti.
Nový rok
Čočka - potravina štěstí a pokoje. Jedla se jako předkrm a věřilo se, že se její zásluhou příští rok v rodině rozmnoží peníze.
Novoroční jablka - pro sílu, odvahu a zdraví. Nejlépe s hovězím masem a křenem, aby se spojily magické síly všech těchto potravin.
Vepřové maso - zdraví a radost. Podávání vepřového se u nás odedávna spojovalo s bohatstvím. Navíc si chov prasete mohli dovolit i nepříliš majetní domkáři.
Vepřový rypáček - pro svižnost a pracovitost. Proto jej podle tradice dostávala výhradně paní domu.
Novoroční dort - proti bídě a hladu. Měl by mít hranatý tvar, který symbolizuje bohatství a blahobyt.
Vánočka novoročka - pro celoroční štěstí. Do těsta se zapeče jeden jediný zelený hrášek. Kdo jej najde, tomu se bude následujících dvanáct měsíců vyhýbat smůla.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmanské vychytávky pro oslavu konce roku

Na Silvestra se obvykle scházíme s přáteli, abychom oslavili konec roku, což nás přímo láká zkusit si pár triků z barmanského umění. Pro začátek postačí, když...

Výběr článků

Načítám