Hlavní obsah

Děti mohou v kostele ve Křtinách poděkovat za vánoční dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křtiny

Dětské dopisy Ježíškovi plné proseb o dárky jsou pevnou součástí české vánoční tradice. Nyní, po svátcích a vánoční nadílce, mohou děti napsat také poděkování za dary, které našly pod stromečkem. Přijímá je schránka v poutním chrámu ve Křtinách na Blanensku.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Každý dopis ve schránce dostane číslo, aby se žádný neztratil, řekla novinářům Martina Jandlová z brněnského biskupství.

Zajímavostí je to, že všechny dopisy skončí zakopány v zemi na kněžském hřbitově ve Křtinách. Jde o inspiraci starobylými zvyky. "V Jeruzalémě také chrámoví služebníci vybírají papírky s modlitbami ze škvír ve Zdi nářků a pohřbívají je. Je to starozákonní zvyk. Díky jeho dodržování se nám zachovaly vzácné biblické svitky z prvních staletí," uvedl křtinský farář Jan Peňáz.

Takzvaná Ježíškova pošta v Česku před Vánoci sídlí v Božím Daru v Krušných horách. Letos obdržela asi půl tuny dopisů s prosbami o dárky a opatřila je příležitostným razítkem. Křtinská schránka v kufru umístěném u betléma v kostele zatím zdaleka nezaznamenává takový zájem. Dosud obsahuje několik děkovných dopisů a jsou v ní také papírové vlaštovky s modlitbami, které napsaly děti letos při květnové Noci kostelů.

Podle křtinského faráře je třeba nejen prosit, ale také děkovat, a to nejen za vánoční nadílku, ale i za jiné, nejen hmotné dary. "Děkovat mohou a mají děti i dospělí. Dopisy vkládejte zalepené, nikdo je nebude otvírat," vzkázal Peňáz.

Reklama

Související témata:

Související články

Ježíškova pošta opět úřaduje na Božím Daru

České děti píší svá přání Ježíškovi. Některé je dávají za okno, kde si je Ježíšek vyzvedne. Již posedmnácté letos mohou využít pošty v krušnohorském Božím...

Jak si děti představují Ježíška

Konečně je tady Štědrý den! Den, kterého se všechny děti celý rok nemohou dočkat. Večer před ním nemohou usnout, ráno zase dospat. Tak moc se těší na příchod...

Výběr článků

Načítám