Hlavní obsah

O vánočních svátcích vzali střelci v Březové do rukou praky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březová

První vánoční svátek si v Březové u Sokolova zpestřili netradičními závody ve střelbě z praku. Vánoční prakiády, kterou březovští pořádali letos už počtvrté v řadě, se v nedávno vybudovaném multifunkčním centru zúčastnilo celkem dvacet sedm soutěžících. Nejenom že si nikdo z nich nevystřelil oko, ale těm nejlepším by mohli dobrou mušku závidět třeba i sportovní střelci.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vítěz březovské vánoční prakiády Pavel Rozmuš z Kynšperka nad Ohří míří na terč.

Článek

„Vždyť nejlepší střelec nasbíral 266 bodů z tří set možných,“ uvedl jeden z organizátorů a starosta Březové v jedné osobě Miroslav Bouda (ODS), který vítěze netradiční soutěže Pavla Rozmuše z Kynšperka nad Ohří na závěr turnaje dekoroval.

„Mám svůj vlastní prak, který jsem si vyrobil z pertinaxu,“ ukazoval šampión. „Rukojeť mám vystrouhanou přesně podle mé ruky, takže nikdo jiný by s ním nemohl střílet,“ ukazoval precizní ruční práci.

„Žádný recept na vítězství nemám. Nejdůležitější je ale při střelbě prakem trénink. To je tak 60 % úspěchu. A ten zbytek je umění se soustředit při závodech,“ pokračoval vítěz netradičního vánočního turnaje.

„Ke střelbě prakem jsem se dostal asi před čtyřmi lety, když mi kamarád v hospodě o turnaji na Březové pověděl. Zajímalo nás to, tak jsme se sem rozjeli. Tehdy jsem skončil ale v poli poražených. Tak jsem začal na zahradě každý den trénovat a výsledek se dostavil. Letos jsem na třetím místě v žebříčku v rámci celé republiky,“ uvedl šampión s vítězným pohárem v ruce.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O březovské vánoční prakiády je mezi veřejností velký zájem.

Mezi účastníky prakiády byly překvapivě i tři ženy. „Nejdříve začal střílet můj švagr, pak manžel a nakonec vlastně střílí celá naše rodina,“ popisovala Miroslava Pekuniaková z Březové, která skončila na turnaji druhá. „Já mám prak vyrobený z debonitu. Každý týden se scházíme v naší prakárně v Březové, kde trénujeme,“ dodala.

Prakárna je v podstatě přestavěný bývalý kryt civilní ochrany. „Předali jsme ho sdružení prakařů, aby měli kde trénovat. Teď díky tomu patříme v rámci celé republiky mezi prakařskou špičku. Někteří tam chodí trénovat každý den,“ vysvětlil starosta města Bouda, který se turnaje sám aktivně zúčastnil, a dokonce se stal v konkurenci šesti soutěžících vítězem turnaje neregistrovaných střelců, tedy amatérů.

„Je to pro mně velký úspěch. Vždyť jsem trefil 166 bodů z celkových tří set,“ uvedl hrdě. „Škoda ale, že tolik sněžilo, takže nepřijelo moc přespolních,“ dodal.

Soutěžící při turnaji stříleli na terče o průměru zhruba půl metru. „Jsou to klasické pistolové terče,“ uvedl Bouda.

„Stříleli jsme na ně z praků ve třech kolech. Nejdříve z deseti, pak z jedenácti a nakonec ze dvanácti metrů,“ poznamenal.

Jako střelivo sloužily účastníkům prakiády olověné kuličky. „Vyrábí je tady náš kolega Pavel Pekuniak, který jich dokáže vytvořit stovky za hodinu,“ prozradil Bouda.

„Každá má v průměru 11,3 centimetru,“ uzavřel s tím, že každý účastník turnaje si odnesl domů některou z cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám