Hlavní obsah

Vánoce budou v duchu ladovské zimy

Vánoční dny by se měly podobat idylce z obrazů Josefa Lady, alespoň pro ty, kteří se nechystají cestovat autem. V pátek na Štědrý den začne padat sníh, což vydrží až do Štěpána. Pak se obloha začne postupně vyjasňovat a sněžení se vrátí až po Novém roce. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. V nížinách by v pátek a v sobotu mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Štědrodenní ráno přitom místy nebude vypadat vůbec nadějně. V některých oblastech se budou vyskytovat namrzající srážky a kvůli dešti namrznou silnice.

Během dne budou srážky postupně přecházet ve sněhové, což přinese další problémy řidičům, obzvláště v místech, kde ledovku na komunikacích pokryje sníh.

„To může přinášet velké komplikace v dopravě, zejména když vezmeme v úvahu, že o Štědrém dnu a během Vánoc bude pravděpodobně omezený úklid silnic, omezená veřejná doprava, a tudíž zesílená soukromá doprava osobními auty,“ varuje mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Po Ježíšku přijde mráz

Podle něj by mělo sněžit i po celý Boží hod vánoční, postupně začne sněžení slábnout až v neděli a přejde ve sněhové přeháňky. Pomalu se začne protrhávat i oblačnost. Od nedělního večera by mělo být po několik dalších dní oblačno až polojasno, přechodně i skoro jasno.

Kvůli vyjasnění by se lidé měli připravit na silné mrazy, které místy dosáhnou až minus 15 stupňů Celsia.

„Studené počasí vydrží až do konce tohoto roku, a bude pokračovat i na začátku roku 2011, kdy také přibude oblačnosti a sněžení,“ uzavřel výhled počasí Dvořák.

Napadne až 15 centimetrů

ČHMÚ vydal kvůli přicházející výrazné studené frontě také výstražnou informaci varující nejen před ledovkou či náledím, ale i tvorbou závějí a v menší míře i před sněhovými jazyky, novou sněhovou nadílkou a povodněmi. Výstraha platí od čtvrtečních 15:00 do nedělního poledne.

„Během noci z pátku na sobotu bude zesilovat severozápadní vítr a postupně se začnou v Čechách, během sobotního dne i na Moravě a ve Slezsku, místy tvořit sněhové jazyky, v polohách nad 700 metrů nad mořem i závěje,“ uvádějí meteorologové s tím, že se vítr utiší až během neděle.

Od pátku do sobotního odpoledne může v Čechách místy napadnout mezi 10 až 15 centimetry sněhu, v horských oblastech je třeba počítat i s 25centimetrovou nadílkou.

Hrozbu povodní představuje čtvrteční obleva, teploty ve čtvrtek a pátek mnohdy vystoupí na východě nad nulu. Odtávání sněhové pokrývky zvedne hladiny řek, maximálně však na první stupeň povodňové aktivity, na druhý jen ojediněle. Následné ochlazení v pátek tání zastaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám