Hlavní obsah

Přes milión Čechů bude o Vánocích doma samo

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes milión lidí může trávit Vánoce – tedy čas, kdy se předpokládá, že lidé budou spolu - samo. V České republice je totiž podle statistiků 1,2 miliónu jednočlenných domácností, což představuje každou čtvrtou domácnost, žije v nich 13 procent populace. Nejvíce v Praze, kde představují 38 % všech domácností, nejméně v Jihomoravském kraji (22 %).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle sociologů však jednočlenné rodiny nejsou pouze ty, kde například po úmrtí partnera zůstal osamělý senior bez příbuzných. V půl miliónu domácností žijí mladí lidé či lidé ekonomicky aktivní – dobrovolně a rádi.

Prostě jim single život z různých důvodů vyhovuje. To potvrzuje 35letá informatička Helena. "Přátel mám hodně, rodiče žijí, ale mně prostě vyhovuje bydlet sama. Sama budu i na Vánoce, i když pozvání někam jít bylo požehnaně. Možná zůstanu doma i proto, abych stále nemusela vysvětlovat, že jsem sama ráda, přítel je u svých rodičů. Vánoční návštěvy si vychutnám po Štědrém dnu. Není rozhodující, zda jste či nejste na Vánoce sama, ale jaké si je uděláte a jak se cítíte", říká.

Psychologové upozorňují, že než být o Vánocích sám je někdy horší být spolu. Hektický úklid a vánoční přípravy mohou vyvolat v rodině napětí, výčitky a následnou hádku či agresi. Chvíle klidu a pohody někdy ukážou, že si lidé nemají co říci. Nemá ani příliš smysl uměle vytvářet společenství, když například třicetiletý syn má s rodiči stálé konflikty. Ani přítomnost v rodině, kde vás berou jako návštěvu, nemusí být pro obě strany přes vánoční atmosféru nejpříjemnější.

Mezi námi jsou ale skutečně opuštění lidé, upozorňuje ředitel Ústavu sociálních služeb Praha 4 Miloš Hájek. Kteří skutečně nikoho nemají a mají potřebu kontaktů. Tady je třeba jim zejména chvíle Vánoc zpříjemnit. Nejsou třeba velké dary, podstatný je pocit, že někoho zajímají, někdo ví, že existují.

Hlavní rada – nepanikařit

Někdo se ale ocitne o Vánocích skutečně sám rychle a neplánovaně. Rozpadne se vztah, přátelé, se kterými chtěl mladý muž společně strávit veselé Vánoce na horách, dostanou zájezd k vánočnímu moři na Havaj a o Štědrém dnu se najednou ocitne zcela sám.

Hlavní rada je nepanikařit, neutápět se v sebelítosti. Nemá cenu ani se za každou cenu snažit vlámat někomu k rodinnému společnému stolu. Není dobré nechat se vmanipulovat do pocitu, že jen zpěv koled v patnáctičlenné rodině, kde ječí děti a partneři se hádají o dárky, je to pravé. Pro hezký večer nebo vánoční dobu o samotě nabízí současná doba nepřeberně možností. Vánočními lázeňskými pobyty s bohatým programem právě pro single lidi či štědrovečerní večeří v luxusním prostředí počínaje a večerem s oblíbenými DVD filmy či knížkou nebo u internetu na chatu konče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám