Hlavní obsah

Ruský miliardář Abramovič si k Vánocům dal ostrov za 7,6 miliardy korun

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Nejdražší dárek letošního roku si dopřál ruský oligarcha Roman Abramovič. Ten si za 400 miliónů dolarů (7,6 mld. Kč) pořídil ostrov Nové Holandsko v deltě řeky Něvy poblíž centra Petrohradu. Vyplývá to ze žebříčku nejdražších osobních koupí, jež letos podnikli světoví boháči. Ten sestavil americký časopis Forbes.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Ostrov o rozloze 7,8 hektaru vznikl počátkem 18. století prokopáním kanálů mezi Něvou a řekou Mojkou. Na pokyn Petra Velikého na něm vznikl první ruský vojenský přístav. Později tu byly sklady dřeva na stavbu lodí, které jsou nyní ve zchátralém stavu. Miliardář teď plánuje ostrov přebudovat na módní a kulturní centrum s galeriemi, hotely, obchody a restauracemi.

Oligarcha s majetkem odhadovaným na sumu přes 11 miliard dolarů (50. místo mezi boháči planety) není zvyklý šetřit. V roce 2003 si koupil londýnský fotbalový klub Chelsea. Patří mu i několik jacht, včetně nejdelší soukromé jachty na světě pojmenované Eclipse, létá svým boeingem a pořídil si stáj luxusních sportovních vozů.

Druhé místo v žebříčku Forbes drží americký miliardář Steven Cohen. Zakladatel hedgeového fondu SAC Capital Advisors a milovník moderního umění letos neváhal za obraz Vlajka od malíře Jaspera Johna zaplatit rekordních 110 miliónů dolarů, dosud nejvyšší částku za dílo žijícího umělce.

Třetí se umístil pákistánský miliardář Mian Muhammad Mansha díky koupi luxusního londýnského hotelu St. James Hotel za 95 miliónů dolarů. Podle Forbesu šlo o jeden z nejdražších hotelů v přepočtu na jeden pokoj – každé z šedesáti apartmá vyšlo miliardáře na 1,5 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám