Hlavní obsah

Nejlevnější kapři v Praze jsou v supermarketech, nejzdravější v centru

Právo, Stáňa Seďová

Ulice Prahy v pondělí ráno ovládly kádě s kapry. Ceny se pohybují od těch nejnižších supermarketových za výběrového kapra od 72 až do 89 Kč a první třídu zákazníci pořídí v Praze od 65 do 79 korun. Na Staroměstském náměstí koupíte i fit kapry.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Pro kapříka v perfektní formě je lepší vyrazit co nejdříve.

Článek

Kapry zákazníci mohou nakupovat až do 23. prosince. Ceny se od minulých let výrazně nezměnily, i když na ulicích metropole můžeme narazit i na pár překvapení. „My jsme cenu tajili, dokud to šlo, abychom je měli skutečně nejnižší,“ prozradila Právu mluvčí Teska Jana Karasová.

Letošní trh s kapry neuspokojí jen ty spořivé, ale potěší i fanoušky zdravé výživy. Na Staroměstském náměstí totiž mohou narazit na jihočeské kapry, kteří jsou podle prodejců letos mimořádní. „Kapři byli přivezeni z rybníků okolo Blatné, kde je rybáři krmili speciální směsí, a díky tomu nejsou tak tuční,“ řekla mluvčí Vánočních trhů Hana Tietze.

„S blatenskými kapry máme opravdu výborné zkušenosti, každý rok jsou v perfektní kondici, ani se nestává, že by při prodeji docházelo k úhynům. Chuť, kterou si zákazníci oblíbili, je dána geologickým podložím rybníků, ve kterých je správný poměr mezi úrodným bahnem a čistým pískem, a rovněž i speciálním krmivem, které dostávají,“ vysvětlil prodejce blatenských kaprů Ondřej Matlach.

Za kapry z jihozápadních Čech si ovšem zájemci budou muset také připlatit. Za klasického do dvou kil zaplatí 79 korun za kilo a za výběrového nad dva kilogramy 89 korun.

Na co si dát pozor při výběru
Nakupovat u prodejců, kteří mají řádně označený stánek s uvedením původu prodávaných kaprů.
V kádích by měla být čistá voda, aby zákazník na rybu viděl.
Důležité je pohledem zkontrolovat kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku, či dokonce břichem vzhůru.
Při výběru velikosti kapra by se zákazník měl rozhodovat podle počtu strávníků a také podle toho, jestli bude vařit rybí polévku. Je lepší vybrat kapra nad 2,5 kg, aby měl jikry nebo mlíčí na polévku. Je třeba sáhnout po rybě z kádě kapr výběr.
Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce. Před uložením do lednice se musí vykuchat. Porcování přijde na řadu až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou.

Reklama

Související témata:

Související články

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám