Hlavní obsah

Originální dárky k Vánocům na poslední chvíli

Právo, Stáňa Seďová, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deník Právo vybral několik originálních dárků, které seženete i na poslední chvíli, za pár korun a obdarovaní na ně jen tak nezapomenou. Zaručeně dojmou a dokážou i pobavit.

Článek

Pro vtipálky a milovníky zvířat má výborný tip pražská zoo. „Mohou darovat takzvanou adopci zvířátka. Nyní máme 87 sirotků, které ještě nikdo nesponzoruje,“ vysvětlila mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová. V letošním roce jsou hlavními protagonisty sirotků bércoun skvrnitý, pelikán kadeřavý, volavčík člunozobý, šváb harlekýn a přímorožec beis. Jejich tváře můžete potkávat v ulicích Prahy na plakátech a billboardech. V loňském roce byla kampaň Adoptujte zvíře mimořádně úspěšná.

Z původních devadesáti sirotků nezbyl ani jeden. Alespoň jedno zvířátko si v průběhu akce adoptovalo celkem 1542 sponzorů. Během celého roku 2009 přispělo na chov zvířat v pražské zoologické zahradě celkově 4000 sponzorů neuvěřitelnou částkou 8 400 000 korun.

Zda bude zahrada i letos tak úspěšná a podaří se jí udat všechna zvířata, zatím není jasné. „Problém bývá se zvířátky, která nevyvolávají efekt plyšáčka. Nejoblíbenější zvířata na sponzoring jsou tradičně chlupáčci. Psouni, surikaty, stálicemi v tomto smyslu jsou také tučňáci,“ vysvětlil Vít Kahle z pražské zoo.

Zahrada zveřejnila celý seznam sirotků na svých webových stránkách i s cenami.

Pro mlsné jazýčky

Gurmeti zase ocení dárkový poukaz na některé z degustačních menu, které nabízí Grand restaurant festival od 15. 1. do 15. 2. Autor projektu Pavel Maurer vybral v Praze 20 nejzajímavějších restaurací, které mají na jídelníčku regionální specialitu, mistrovský kousek šéfkuchaře nebo nejlepší jídlo od maminky. Ceny začínají na 250 korunách (1 jídlo + minerálka), tříchodová degustace přijde na 600 Kč.

„Jsme rádi, že se nejen cizinci seznámí s naší kuchyní,“ říká Barbara Jacklová z firmy Kampa Group, která má na festivalu hned tři podniky.

Kampa Park přišel např. s telecím brzlíkem s pošírovaným vajíčkem a smržovou omáčkou, Cowboys s plátky zprudka opečeného srnčího s brusinkami a polníčkem a Hergetova cihelna jako zákusek připravila rebarborový koláč s drobenkou a skořicovým sabayon. Objednávky na www.grandrestaurantfestival.cz.

Milovníci divadla ochuzeni nezůstanou

Milovníky divadla i krásných publikací potěší výpravná kniha Malované opony divadel českých zemí, která poprvé představuje známé i zapomenuté divadelní opony.

Nechybí samozřejmě ta Hynaisova, ale autoři objevili i dílo Alfonse Muchy (opona pro zbirožskou sokolovnu) a třeba také parafrázi na Hynaise od Jiřího Suchého (Semafor, 2005). Publikace přijde na 500 Kč, v Divadelním ústavu v Celetné ulici a na www.nipos.cz ji zájemci dostanou s patnáctiprocentní slevou.

Další tipy na dárky
Přívěšek na klíče s vaší 3D fotografií ve skle, www.crystalco.cz, 390 KčNa prodejně zákazníka vyfotografují 3D kamerou a pak jeho fotografii vloží do krystalu, kde vystoupí v 3D rozměru. Klíčenka má navíc zabudované LED osvětlení.
Samochladicí půllitr, www.tvojedarky.cz, 239 KčVětšině tatínků udělá pod stromečkem opravdovou radost vynález, o kterém mnohokrát snili, když jim zlatavý mok doma ve skleničce zteplal.
Háček s fotorámečkem, www.naoko.cz, Revoluční 24, Praha 1, 195 KčTento háček s fotkou je nejen roztomilým, ale také i praktickým dárkem. Takhle každý z rodiny vždy pověsí bundu na to správné místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Retro hračky, které potěší i dnešní děti

Také rádi vzpomínáte na své oblíbené hračky, které vás i vaše sourozence provázely celé dětství? Zajisté mezi ně patřily nejen oblíbené stavebnice Merkur,...

Výběr článků

Načítám