Hlavní obsah

Jak netradičně připravit kapra pro štědrovečerní tabuli

Novinky, Andrea Zunová

Na sváteční štědrovečerní stůl v Česku bezesporu patří kapr. V některých rodinách milují smaženého kapra, jinde na kmíně, nebo na modro, či na černo. Náš recept nabízí pečeného kapra s kysaným zelím a podávaného s karamelizovanými jablky. Pokud ho vyzkoušíte, jistě neprohloupíte.

Pečený kaprVideo: Novinky

 
Článek

Kapra s kysaným zelím pro Novinky upekl šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž a karamelizovaná jablka připravil Jakub Kotyza, šéfkuchař skyboxů O2 Arény.

Na čtyři porce si musíme připravit následující suroviny:  800 g čerstvého filetovaného kapra, sůl, čerstvě mletý pepř a kmín podle chuti, hladkou mouku na poprášení kapra a 50 ml slunečnicového oleje. Dále pak 75 g cibule, 320 g kysaného zelí, citrónovou šťávu z jednoho citrónu, 300 g jablek a 50 g cukru krystal.

Jak na to?

Máme-li vše připraveno, můžeme začít s vařením. Na tuku si zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, překrájené a vykapané kysané zelí, trochu vody a krátce podusíme. Dochutíme solí.

Ze staženého, filetovaného kapra si nakrájíme požadované porce, které osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, poprášíme hladkou moukou a z obou stran opečeme na slunečnicovém oleji.

Na dno nádoby dáme větší část lehce podušeného, kysaného zelí, na které vyskládáme opečené porce kapra a poházíme zbylou částí zelí. Nádobu přikryjeme a vložíme do středně vyhřáté trouby cca na 12 minut. Poté porce kapra potřeme vypečenou šťávou a již bez poklice pečeme ještě cca 4 minuty.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na silnější plátky a vložíme do citrónové vody, aby nám netmavla. Plátky jablek necháme okapat, obalíme v cukru a na rozehřáté pánvi z obou stran nasucho opečeme tak, až nám cukr začne karamelizovat.

Doporučenou přílohou jsou bramborové placky a na ozdobu si můžeme připravit chipsy z anglické slaniny.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám