Hlavní obsah

Pečená štika - dravec, který má jemnou chuť

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračujeme v seriálu nabízejícím chutné a výjimečné recepty z ryb, které mohou, ale samozřejmě nemusí nahradit klasického kapra na slavnostní štědrovečerní tabuli. Recept, který jsme se rozhodli vám nabídnout tentokrát, je z dravé ryby - štiky.

Pečená štikaVideo: Novinky

 
Článek

Štiku pečenou se zahradní zeleninou a bramborovo – pastiňákovou kaší (pyré) pro čtenáře Novinek připravil šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza.

Na čtyři porce budeme potřebovat tyto suroviny: 1100 g štiky, 1 citrón, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, hladkou mouku na poprášení, 60 ml oleje, 80 g šalotky a 3 stroužky česneku. K tomu ještě 300 g rajčat, 650 g loupaného pastináku, 150 g loupané mrkve, 150 g řapíkatého celeru a 500 g loupaných brambor. Nakonec 50 g másla, 100 ml mléka a 100 ml 12% smetany.

Pracovní postup je následující: vykuchanou, očištěnou štiku vyfiletujeme (vykostíme), na několika místech nakrojíme kůži, naporcujeme a pokapeme citrónem. Osolíme a opepříme ji, poprášíme moukou a z obou stran opečeme. (Nejdříve však stranu s kůží).

Poté si na oleji zpěníme šalotku, česnek, přidáme pokrájená oloupaná rajčata a kostičky nakrájené ze dvou kusů pastiňáku, mrkve, a řapíkatý celer. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Zeleninu krátce podusíme.

Do pekáče dáme podušenou zeleninu, do které vložíme opečené porce štiky kůží nahoru, společně vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 10 minut.

Uvařené brambory s pastiňákem scedíme, rozšleháme a za stálého šlehání přidáme horké mléko se smetanou a rozpuštěným máslem.

Pak už jen krásně naaranžujeme na talíři a můžeme popřát dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám