Hlavní obsah

Zlatá neděle: obchody praskaly ve švech

Právo, ČTK, hon, paš, trj, svj

Shánění dárků a příprava domácností na vánoční svátky vrcholí. Obchodní řetězce o čtvrtém adventním víkendu navštívilo až o polovinu víc zákazníků než o běžném víkendu. Tržby se tak prodejcům zvýšily o desítky procent. Prodej podle mluvčích řetězců roste také ve srovnání s loňským předvánočním obdobím.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obchody v ostravském Avionu byly v neděli doslova v obležení, řada lidí se rozhodla svým blízkým pod stromeček nadělit šperky.

Článek

Nejenom o zlaté neděli, ale po celý víkend praskaly ve švech například ostravské obchody. V neděli v odpoledních hodinách se na příjezdové cestě k nákupnímu centru Avion Shopping Park tvořily dlouhé kolony a automobilisté měli velký problém najít na přeplněném parkovišti místo. Oslovení obchodníci se shodují, že žádná ekonomická krize se na předvánočním shonu neprojevila – lidé dokonce kupují i velmi drahé věci.

Největší hit letošních předvánočních nákupů jsou robotické vysavače. V minulém roce nebylo ještě tolik výrobců, kteří tyto přístroje dodávali, a také ceny byly podstatně jiné,“ řekl vedoucí prodejny Datart v Ostravě-Zábřehu Daniel Mikulec. Dodal, že v poslední době se začaly hodně dobře prodávat i notebooky a netbooky a také multimediální přehrávače. „Ve srovnání s minulými lety už naopak nejdou tolik na odbyt televizory,“ řekl.

Doslova v obležení byly také prodejny knihkupectví. „Letos jde nejvíce na odbyt trilogie Milénium od spisovatele Stiega Larssona. Velký zájem je také o novinku Michala Viewegha či o knihu Jackie Collins Naivní mrcha,“ řekla vedoucí prodejny knihkupectví Irena Ratajová. Z dětské literatury je podle ní největší zájem o knihu Kuky se vrací a také o osvědčené české pohádky z nakladatelství Albatros. „Zájem je i o křížovky a sudoku,“ dodala knihkupkyně.

Záchranáři ve střehu

V centrech a nákupních zónách některých měst bylo přece jen trochu klidněji. Zatímco ještě v sobotu nebylo v Tachově na parkovišti u nového Teska doslova k hnutí, v neděli dopoledne tu každý pohodlně zaparkoval. Volná parkoviště byla i před dalšími supermarkety ve městě a výrazný nákupní ruch se neodehrával ani na náměstí.

„Je to slabé. Nevím, čím bychom se zákazníkům ještě víc zavděčili,“ uvedla majitelka módního obchodu Joko na náměstí Marie Koutná. Rodiny podle jejích slov zřejmě využívají nákupních center v Plzni, která nabízejí plný komfort, se stravováním a atrakcemi, taháky typu kino.

„Udělají si celodenní výlet spojený s nákupy,“ dodala. Stejného mínění je i Lenka Klinková z nedaleké prodejny Sport Podestát. Podle ní také chybějí na náměstí stánky, svařené víno či program, který by navodil sváteční atmosféru. Hodně lidí navíc jezdí nakupovat do Německa. „Hlavně do Weidenu a Tirschenreuthu, tam obchodníci z našich lidí doslova žijí, hlavně při slevách,“ doplnila Koutná.

V Praze se kvůli předvánočnímu shonu zapotili především pražští záchranáři. „Lidé ve snaze zajistit si plný stůl či bohatý Štědrý večer podléhají předvánočnímu stresu a příliš rychlému tempu, nedodržují přestávky na oddech,“ řekla Právu mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Typickým příkladem jsou podle ní nákupní centra. „Zasahujeme tam v průměru dvakrát denně i mimo vánoční čas,“ poznamenala mluvčí.

Poslední adventní neděle statistické křivky vždy zvedá. Spíše než prodavačky shon hůře zvládají nakupující. „Zpravidla jde o to, že konkrétní člověk trpí nějakým neduhem, který stres jen umocní,“ konstatovala Ernestová. Souhlasí s ní mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Přesto ve středních Čechách nebyla poslední adventní neděle tak zlá jako v Praze. „Panoval tu spíš klid,“ reagovala pro Právo Janečková.

Obchodníci: tržby proti loňsku stouply

V obchodních domech Tesco během tohoto víkendu nakupovalo o polovinu více lidí ve srovnání s běžným víkendem. Podle mluvčí Teska Evy Karasové pořizovali zákazníci především potraviny a alkohol. Řetězec ale registruje také větší počty prodaného oblečení, kosmetiky, hraček a elektroniky.

„Průměrná hodnota nákupu se proti běžnému víkendu zvýšila na dvojnásobek,“ uvedla Karasová. V porovnání s loňským obdobím před svátky prodeje Teska o tomto víkendu vzrostly o šest procent.

„Sobota byla náš nejsilnější den roku,“ potvrdil předvánoční nákupní horečku jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek. Do obchodů Globus podle něj zavítal dvojnásobný počet lidí ve srovnání s běžným víkendem. Prodeji také pomohlo to, že řada lidí kvůli sněžení odložila nákupy na víkend, dodal Vyhnálek.

Společnost Ahold, provozující síť supermarketů a hypermarketů Albert, hlásí proti běžnému víkendu růst tržeb o téměř polovinu. V porovnání s předvánočními prodeji v loňském roce obchodům vzrostly tržby o více než deset procent, uvedl mluvčí Aholdu Lukáš Hora. Během příštího týdne budou lidé podle něj nadále nakupovat zejména potraviny a nápoje.

Ceny kaprů podobné jako loni

„Většinu dárků lidé už nakoupili, ale čekáme ještě nákupy na poslední chvíli,“ dodal Hora.

Koncem týdne již někde začal i prodej vánočních kaprů. Jejich ceny jsou na většině míst ČR stejné nebo jenom mírně vyšší než loni. Ceny kaprů první třídy se pohybují od 75 do 80 korun za kilogram, u výběrového kapra pak zhruba o deset korun výše. V případě, že si nakupující nechá rybu zabít či naporcovat, mírně si připlatí. Pokud chce zákazník ušetřit, může si pro vánoční rybu dojet na sádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám