Hlavní obsah

Tipy na dárky z literatury

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha jako dárek potěší snad vždycky. Tedy i pod vánočním stromečkem. Vybrat tu správnou však není úplně jednoduché. Své tipy nám poskytl redaktor kulturní rubriky Práva a spisovatel František Cinger.

Článek

"Dárek mně i mnoha dalším poslalo nakladatelství Albatros v podobě knihy Jana Wericha Deoduši aneb Dospělé pohádky (ilustrace Peter Uchnár). Bajkami a báchorkami sepsanými po Fimfáru, v jejichž doslovu jsem se mohl vydat za inspirací moudrého klauna k bolestným příběhům zvířat a lidí, podávajícím však naději zároveň s vtipem a nadhledem," říká František Cinger.

Eva a Josef Hrubešovi PRAŽSKÉ KATASTROFY

Od požáru Staroměstské vodárenské věže před Karlovým mostem z let 1848 i 1878 až po zkázu levého křídla Průmyslového paláce v Holešovicích (2008) sledují manželé Hrubešovi osudy Národního divadla, tragickou katastrofu stavby Na Poříčí (1928) i brutální likvidaci nádraží Těšnov (1985).

Petrklíč, 208 stran, 279 Kč

Dagmar Šimková BYLY JSME TAM TAKY

Vzpomínky na 14 let vězení po roce 1952 sepsala písecká rodačka Dagmar Šimková (1929–1995), dcera bankéře, v exilu v Austrálii. Josef Škvorecký jim při prvním vydání přiřkl název Byly jsme tam také. S obdivuhodným nadhledem, bez sebelítosti nad nespravedlivým osudem vypráví o mnoha charakterech a podává svědectví nejen o své vnitřní síle.

Monika Vadasová-Elšíková, 220 stran, eReading.cz, el. kniha, 108 Kč

Jan Balabán POVÍDKY

Čtyři povídkové soubory včetně řady knižně nepublikovaných čísel nabízí první svazek sebraného díla zemřelého Jana Balabána (1961–2010), autora nelítostných analýz stavu dnešního českého světa. Psal je bez zvýšeného hlasu, s vědomím odpovědnosti vůči včerejšku i zítřku.

Host, 528 stran, 349 Kč

Pavel Vašák LABUŽNICKÉ PŘÍBĚHY ANEB UČEŇ MISTRA SAVARINA

Literární kuchařku neboli plný talíř čtení nabízí znalec K. H. Máchy Pavel Vašák s touhou dokázat, že vaření je stejně jako spisovatelská práce otázka tvorby. Každé jídlo je originálem, říká, nebojím se a experimentuji, dodává, a jídlo koření láskou. Čtenář si může zkusit omáčky Ladislava Fukse, Texaský biftek Jana Šmída nebo karbanátky s tvarohem Jiřího Žáčka.

Ilsa, 184 stran, 249 Kč

Katty Joyce NEUSPOKOJENÝ MELANCHOLIK HUGH LAURIE

Publicisticky pojatý portrét s využitím kritik a rozhovorů nabízí o dr. Housovi, respektive britském herci, spisovateli a muzikantovi Hughovi Lauriem (1959), Katty Joyce, vlastním jménem Kateřina Hejlová (1984). Cenné je, že tvůrčí i osobní život nezačíná v roce 2004, kdy se v televizi objevil jeho arogantní, obětavý, melancholický a geniální diagnostik.

XYZ, 262 stran, 269 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Vánoční tipy ze světa filmu

Chcete své blízké obdarovat dobrým filmem? Pomoci vám mohou tipy redaktorky kulturního oddělení Práva a filmové kritičky Věry Míškové. Ta myslela nejen na...

Vánoční tipy z vážné hudby a jazzu

Tipy na vánoční dárek tentokrát potěší fanoušky vážné hudby a jazzu. Redaktor kulturní rubriky Vladimír Říha si pro čtenáře připravil opravdu pestrý výběr.

Výběr článků

Načítám