Hlavní obsah

Vánoční tipy z vážné hudby a jazzu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tipy na vánoční dárek tentokrát potěší fanoušky vážné hudby a jazzu. Redaktor kulturní rubriky Vladimír Říha si pro čtenáře připravil opravdu pestrý výběr.

Foto: Profimedia.cz

Klasická hudba uklidňuje a vzbuzuje v lidech slušnější chování.

Článek

"Kdo chce trávit Vánoce a konec roku s hudbou, určitě si sám najde to, co ho přitahuje. Vedle koncertů vánočního festivalu České doteky hudby bych rád upozornil na letošní novinku vážící se spíše k Silvestru. Tradiční silvestrovský koncert České filharmonie se poprvé nekoná jen jednou na Silvestra, ale třikrát (29., 30. a 31. 12.)," nabízí své tipy Vladimír Říha.

Tomáš Liška - INVISIBLE WORLD

Debutové album jazzového kontrabasisty Tomáše Lišky se sice nazývá Neviditelný svět, ale vesměs jeho skladby, stylově sahající od flamenka až po tango, viditelně ukazují talent protagonisty i jeho spoluhráčů kytaristy Davida Dorůžky a italského bandeonisty Daniela di Bonaventury. Jedinou píseň nazpívala i spoluautorka Marta Töpferová. Animal Music, 65:04, 249 Kč

Šárka Váchová  - VÁNOČNÍ KOLEDY

Něco i pro nejmenší posluchače (a čtenáře). ČT vydala Šárce Váchové další knihu večerníčků, tentokrát přibližující atmosféru Vánoc na venkově. Vypráví o putování koledníků a příhody malé čtyřleté Andulky. Nenápadnou formou je do děje zasazeno 25 koled o narození Jezulátka, s texty i notovými zápisy. Připojené je i CD s koledami. Česká televize, 96 stran, 299 Kč.

Martina Bačová a Alexandr Starý -  ELEGANTNÍ PROVOKACE

Mladá houslistka Martina Bačová patří k nadějím naší hudby. Absolventka ostravské konzervatoře debutovala loni na Pražském jaru a ve stejný rok natočila i debutové sólové album, kde ji doprovází klavírista Alexandr Starý. Dvojznačný název upozorňuje i na výběr skladeb – skladatelé tvořící ve 20. století od Janáčka, Eneska až po Bartóka a Otmara Máchu. ArcoDiva, 55:05, 219 Kč.

Vánoční album hvězd - ČAS SVÁTEČNÍCH MELODIÍ

Nejkrásnější české i světové koledy a slavné skladby patřící ke koloritu Vánoc vydal Supraphon v nové verzi nazvané Čas svátečních melodií. Ve výběru zpívají pěvci jako Gabriela Beňačková, Dagmar Pecková, Ivan Kusnjer a hrají houslisté Josef Suk, Pavel Šporcl či kapela Musica bohemica. Vedle Nesem vám noviny si můžeme pustit pro vánoční rozjímání i Vivaldiho Zimu ze Čtvera ročních dob či Bachovo a Gounodovo Ave Maria. Supraphon, 72:54, 249 Kč

Bedřich Smetana  - MÁ VLAST

Do množství nahrávek Mé vlasti přibyla vedle verze Jakuba Hrůši s Pražskou komorní filharmonií i verze Tomáše Netopila s Pražskými symfoniky FOK. Byla nahrána během předloňského koncertu ke státnímu svátku 28. října a zahájila tak dvě tradice – provedení Mé vlasti v tento den ve Smetanově síni s FOK a vydávání nahrávek na vlastním labelu orchestru. FOK řídí Tomáš Netopil, FOK, 72:30, 129 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Retro hračky, které potěší i dnešní děti

Také rádi vzpomínáte na své oblíbené hračky, které vás i vaše sourozence provázely celé dětství? Zajisté mezi ně patřily nejen oblíbené stavebnice Merkur,...

Výběr článků

Načítám