Hlavní obsah

Vůně vánočního kadidla chrání Bulhary před čarodějnicemi

Kulatý bochník vánočního chleba je prvním chodem slavnostní hostiny, ke které v Bulharsku rodiny usedají 25. prosince poté, co skončil půst trvající od 15. listopadu. Bochník se rozkrájí na kousky, přičemž jeden je věnován Bohu, jiný Panně Marii, další domu, kde rodina žije. Na venkově dostává díl chleba i hospodářské zvířectvo.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční chléb v sobě skrývá zapečenou minci

Článek

Kouzlo spočívá v tom, že v chlebu je zapečena malá mince. Kdo ji najde ve svém krajíčku, bude mít podle letité pověry v novém roce štěstí a zůstane až do příštích Vánoc zdravý. Tradice také velí, aby nejstarší člen rodiny prošel s kadidlem všechny místnosti. Tím se má zabránit čarodějnicím, aby se přiblížily k domu a škodily.

O Štědrém večeru připravují hospodyně vždy lichý počet jídel. Na stůl patří například paprika plněná fazolemi, rýže ve vinném listu, fazolová polévka, tykev v těstíčku zvaná „tikvenik“. Naopak zakázané jsou veškeré pokrmy a nápoje jakkoli související se zvířaty – tedy mléko, mléčné výrobky, maso i vejce.

Po večeři přichází čas nadílky, kterou v Bulharsku obstarává „djado Koleda“, mýtický vánoční stařík. Dárky od něj dostává každý, kdo byl v končícím roce hodný – tedy děti i dospělí.

Od půlnoci do rána 25. prosince chodí koledníci řečení „koledari“, výhradně mladí muži, od domu k domu s přáním zdraví, štěstí a prosperity. Přitom lehce šlehají obyvatele domu po zádech ozdobenými větvičkami dřínu. Zpěvem písní pak zahánějí zlé duchy.

Na oplátku za to dostávají preclíky, víno nebo drobné peníze.

Bulhaři si – stejně jako my - užívají dvoudenního vánočního volna. Nemají přitom žádné tradiční vánoční pokrmy. V každém případě si ale po skončení půstu rádi pochutnají na vepřovém i drůbežím masu, typických bulharských taštičkách z těsta plněných sýrem a sladkých koláčích.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vatikánu poprvé zazní Rybova mše

Zřejmě vůbec poprvé zazní 15. prosince ve Vatikánu klasika českých Vánoc - Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Do baziliky svatého Marka na Benátském náměstí...

Výběr článků

Načítám