Hlavní obsah

Tipy na dárky vonící divadlem

Právo, Radmila Hrdinová

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního oddělení Práva, divadelní kritičky Radmily Hrdinové.

Foto: Profimedia.cz

Divadelní masky znázorňující komedii a tragédii

Článek

"Čtenářům svých recenzí přeju hezké vánoční svátky a připomínám, že nejlépe je stráví se svými nejbližšími - a proč ne třeba v divadle? Vezměte děti do Violy na Endele vendele nebo na Staročeské vánoční hry, a celou rodinu do Divadla v Dlouhé na nestárnoucí Malou vánoční povídku. Ale na Rybovu Českou mši vánoční zajděte raději do kostela, tam je nejhezčí"... Radmila Hrdinová

Jindřich Černý EDUARD CUPÁK

Divadelní historik Jindřich Černý je autorem monografie divadelního a filmového herce Eduarda Cupáka (1932–1996), který vstoupil do povědomí diváků lyrickým Vilíkem Roškotem a Janem Ratkinem v šrámkovských filmech Měsíc nad řekou a Stříbrný vítr. Skrze jeho role na jevišti, ve filmu, televizi i rozhlase autor modeluje Cupákův herecký typ.

Nakladatelství XYZ, 300 stran, 249 Kč

Blanka Bohdanová ŽIVOT JAKO TAKOVÝ

Herečka Národního divadla vypráví o svém divadelním i osobním životě klidným, poutavým stylem, naplněným i cennými úvahami o okolním světě. Začíná od svého dětství, pokračuje cestou k divadlu, prostor poskytne i vzpomínkám na své nejmilejší kolegy a také oblíbeným veršům. Knihu doprovází řada fotografií a reprodukcí obrazů Blanky Bohdanové.

Nakladatelství XYZ, 324 stran, 249 Kč

Kateřina Macháčková TÉMA MACHÁČEK

Dcera režiséra a herce Miroslava Macháčka vydává po Zápiscích z blázince další svědectví o svém otci. V obsáhlé knize složené z autentických Macháčkových textů i výpovědí jeho kolegů a přátel, doplněných vlastními komentáři a spoustou fotografií, se snaží dobrat portrétu pro mnoho lidí kontroverzní, ale nepřehlédnutelné osobnosti českého divadla a filmu.

Nakladatelství XYZ, 381 stran, 289 Kč

Martin Hilský SHAKESPEARE A JEVIŠTĚ SVĚT

Obsáhlý komplex studií shakespearologa a anglisty Martina Hilského zve čtenáře do světa velkého dramatika čtenářsky přístupným způsobem.

Objevuje mu v textu her, básní i sonetů nečekané a zajímavé souvislosti v kontextu doby i Shakespearova díla. Je to kniha, která potěší studenty i profesory, ale především všechny milovníky Shakespearova umění.

Nakladatelství Academia, 909 stran, 795 Kč

Jaromír Kazda BOŘIVOJ NAVRÁTIL

Portrét herce a pedagoga Pražské konzervatoře a DAMU, dlouholetého člena Národního divadla, poté Divadla Na Zábradlí a Spolku Kašpar, vynikajícího recitátora a rozhlasového herce napsal teatrolog zabývající se po léta herectvím. Textem prolínají i osobní vzpomínky Bořivoje Navrátila a fotografie dokumentující jeho četné divadelní a filmové postavy.

Nakladatelství Brána, 304 stran, 299 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám