Hlavní obsah

Knížku pod stromečkem děti ocení, důležitý je ale správný výběr

Novinky, Dana Sokolová

I v dnešní době lze dítě potěšit knihou pod stromečkem. Je však zapotřebí pořádně vybírat. Na trhu se jich nachází celá řada, ovšem ne vždy valné kvality. Nicméně jestli děti něco skutečně milují, pak interaktivní knížky, které kombinují zábavu s logickými úkoly.

Foto: Profimedia.cz

Kniha pod stromečkem může potěšit malé i dospělé.

Článek

Podle odborníků je tedy při výběru knihy pro děti tím nejlepším vodítkem, aby zvolený titul děti bavil a zároveň přinášel i přidanou hodnotu a pomáhal jim v rozvoji. Existuje mnoho dětských knížek plných her a hádanek, obohacených o samolepky nebo jiné doplňky, díky nimž děti u knížky vydrží.

Obyčejná leporela a černobílé omalovánky už malé děti nezaujmou. Chtějí s knížkou víc hrát a hýbat. Zaručeným tipem na dárek pro batolata je proto leporelo s hýbacíma očima postaviček, nejrůznějšími posunovátky nebo s malým piankem, na kterém si mohou za pomoci rodičů vybrnkat písničky z knížky.

Nudná a strohá by ale neměla být ani čistě zábavná beletrie. Mezi dětmi se momentálně největší oblibě těší knížky doplněné speciální lupou, se kterou hledají v textu skryté hádanky a detektivní stopy a ještě více jsou tak vtaženy do příběhu.

O tom, jak knížka dítě zaujme, významně rozhoduje i akčnost a napínavost příběhu nebo právě populární hrdinové. Módní vlny se zvlášť mezi dětmi šíří velice rychle. Pod vlivem ságy Stmívání od Stephanie Mayer jsou mezi staršími školáky a teenagery největšími hrdiny současnosti upíři. Velké popularitě se těší i série Upíří deníky, které se jen v USA prodalo přes dva milióny výtisků.

Moderní děti preferují akční děj, záhady, tajemno a propracovaný příběh. I z toho důvodu je stále populárnější žánr fantasy. Nejedná se přitom až o takovou novinku. Jeden z nejoblíbenějších fantasy titulů, Letopisy Narnie, byl poprvé vydán už v roce 1950. Popularitu získal znovu až díky nejnovějšímu filmovému zpracování. Talentovaní autoři žánru fantasy jsou však i v Čechách. Patří mezi ně například Michaela Burdová, autorka série Poselství jednorožců, která je díky svému věku nazývána českým Christopherem Paolinim.

Předškoláci i mladší školáci ocení i klasiku

Mladší děti ovšem preferují klasičtější příběhy. Jejich oblíbenci jsou hlavně zvířátka – poníci a koně u holčiček, dinosauři nebo draci u kluků. Nezklamou je také příběhy s Krtečkem nebo nejrůznější říkadla a klasické pohádky. Knížky jako Velká kniha českých říkadel od Josefa Lady nebo Rumcajsova loupežnická knížka od Václava Čtvrtka znají rodiče často ještě ze svého dětství a jsou pro ně proto osvědčenou klasikou, po které v obchodě rádi sáhnou. Kdo hledá i v pohádkách novinky a originalitu, ocení například Čertovskou pohádku od Jiřího Žáčka nebo komiksové příběhy od Michala Nesvadby, Pohádky o dveřích.

Tím co zpravidla definitivně rozhodne, jestli rodič dítěti knihu koupí, je nápaditost a kvalita ilustrací. Už samotná obálka hraje roli v tom, zda knížka v obchodě upoutá pozornost. Aby kniha zaujala i děti, jsou obrázky téměř stejně důležité jako text. Současné mladé čtenáře baví více barevná a komiksová tvorba. Aktuálním trendem je proto vydávání klasických titulů ilustrovaných současnými autory, jako je například nové vydání Broučků, které svými moderními kresbami obohatila Ladislava Pechová. Na komiksové vlně se nese i počítačově ilustrovaný Král Artuš od Petra Kopla – klasický příběh, který si díky modernímu zpracování oblíbí i mladší čtenáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám