Hlavní obsah

Obama ve Washingtonu rozsvítil národní vánoční strom

Washington

Americký prezident Barack Obama s rodinou ve Washingtonu ve čtvrtek večer tamního času rozsvítili národní vánoční strom. Prezident zároveň popřál všem veselé Vánoce a klidné prožití svátků. Slavnost se v hlavním městě Spojených států konala již po osmaosmdesáté.

Foto: Moly Rilley, Reuters

Prezident Barack Obama s rodinou rozsvítili národní vánoční strom.

Článek

"Je to velmi hrdá sváteční tradice, která se koná za jakéhokoliv počasí. V dobrých i těžkých časech se tu lidé scházeli s prezidentem, aby rozsvítili náš národní strom," uvedl Obama.

Dodal, že ne vždy to bylo snadné. Jeden rok prý z betléma utekly dvě ovce a zkomplikovaly dopravní špičku. Za války se zase strom musel obejít bez světel, protože se šetřilo. "Každý rok jsme se tu ale sešli," zdůraznil prezident.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Obamovi v okamžiku, kdy se rozsvítil vánoční stromek.

Rozsvícení stromu se zúčastnilo 3000 lidí, kteří vyhráli lístky v internetové loterii. Prezident se svou ženou Michelle, dvěma dcerami a jejich babičkou společně zmáčkli tlačítko a rozsvítili strom, poté zhlédli i vystoupení několika umělců. Šlo například o bluesového zpěváka a kytaristu B. B. Kinga, skupinu Maroon 5 či rappera Commona.

Obamová také v souladu s tradicí jako první dáma země přečetla klasickou báseň ’Twas the Night Before Christmas (Byl to ten večer před Vánoci). Neobešlo se to bez menšího zaškobrtnutí, když prezidentova žena kvůli rukavicím v knížce, ze které četla, omylem přeskočila stránku.

Poprvé se slavnost rozsvěcení vánočního stromu konala ve 20. letech za prezidenta Calvina Coolidge. Současný národní strom stojí na prostranství zvaném Elipsa nedaleko Bílého domu od roku 1978. Tehdy jej tam zasadila Správa národních parků. Jde o 12 metrů vysoký smrk pichlavý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám