Hlavní obsah

Středočeské hrady a zámky zvou na adventní oslavy

Právo, Radek Plavecký

Užít si slavnostní atmosféru Vánoc mohou lidé na různých středočeských památkách. Kromě obcí a měst, kde se konají nejrůznější předvánoční trhy, je možné také vyjet na hrady a zámky. Mnohé památky jsou sice už pro veřejnost zavřené, ale některé se rozhodly otevřít alespoň svá nádvoří pro koncerty či trhy.

Foto: Archiv, Právo

Karlštejn

Článek

Například na náměstí v obci Karlštejn se koná v neděli 12. prosince hudební odpoledne. Ve 12 hodin tady spustí vánoční písně a koledy hudební kroužek z Ořecha a další taneční a hudební vystoupení tu budou pokračovat až do podvečera.

Na zámku Březnice mohou návštěvníci přijít v sobotu 11. prosince na výstavu betlémů, odpoledne se koná vánoční tržiště a hudební a divadelní vystoupení. Od 19 hodin začne vánoční koncert a zazní mše J. J. Ryby v hudebním sále.

Pokud bude turisty zajímat, jak se žilo v čase adventním na statku, mohou se o víkendu vypravit na Hamousův statek ve Zbečně. Budou se tady péct chléb a koláče, návštěvníci potkají řemeslníky s vánočním zbožím a chybět nebudou ani vánoční koledy.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Hrad Křivoklát

Na zámku v Hořovicích se budou celý víkend konat adventní prohlídky zámku zaměřené na vánoční tradice a zvyky. Provázet budou průvodci v dobových kostýmech, v zámecké kapli je vystaven betlém. Zámek Konopiště zve v sobotu 11. prosince od 15 hodin na Benešovské roráty.

Hrad Křivoklát bude otevřen o víkendu od 10 do 17 hodin a zve na knížecí advent. Konat se bude velký řemeslný jarmark, adventní koncerty nebo mše. Mše se bude konat také v poutním chrámu sv. Prokopa v Klášteře Sázava, a to 12. prosince v 10.30.

Zámek Žleby pořádá v sobotu od 9.30 do 15 hodin prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem. Součástí trasy bude prohlídka zámecké kuchyně v plném provozu. Od 16 a od 19 hodin tady navíc zazní vánoční koncert v zámeckém divadle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám