Hlavní obsah

Kouzelná výzdoba v Bílém domě nese stopy přírody i prezidentského psa Boa

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako si mnoho z nás zdobí před Vánocemi dům či byt, stejně tak i prezidentský pár v Americe dbá na sváteční výzdobu Bílého domu. A letos je to výzdoba opravdu kouzelná. Nápadité přírodní dekorace a stromečky proměnily jeden ze symbolů Ameriky v pohádkové místo.

Článek

Každý rok má vánoční výzdoba v sídle amerického prezidenta nějaké téma. Ta letošní má podtitul Simple Gifts (jednoduché dárky). Sídlo Obamových se do výzdoby za pomoci asi stovky dobrovolníků obléklo 1. prosince. Do konce měsíce si ji podle očekávání přijde prohlédnout více než sto tisíc zvědavých návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce v Bílém domě

Foto: Profimedia.cz

Vánoce v Bílém domě

"Při návštěvě těchto slavných pokojů vás zveme, abyste nacházeli radost v každodenních darech, které nás obklopují a užili si potěšení z maličkostí, kterými lze obohatit životy ostatních," píší v úvodu průvodní knihy manželé Obamovi. Sami při výzdobě použili hlavně jednoduchých dárků, které v tomto období nabízí příroda kolem nás.

V domě je celkem tisíc ručně vyráběných růží z dubového listí, které nasbírali dobrovolníci. Východní kolonádu Bílého domu zase zdobí věnce vyrobené z magnolie a různých druhů ovoce, a to z granátových jablek, různobarevných tykví a artyčoků.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce v Bílém domě

Foto: Profimedia.cz

Vánoce v Bílém domě

Hlavním stromem je jedle douglaska

Hlavní vánoční atrakce ale čeká na návštěvníky v Modrém pokoji. Je jí nazdobená pět a půl metru vysoká a téměř čtyři metry široká douglaska z Pensylvánie. V Bílém domě je ale samozřejmě vánočních stromů mnohem víc. Na prohlídkové trase jich návštěvník potká celkem 19. Jediné dva další živé stromy ale najdou jen u vchodu North Portico. Každý z nich měří něco málo přes čtyři metry.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní vánoční strom je letos douglaska z Pensylvánie

V Zeleném pokoji stojí šest stromků vyrobených z použitých časopisů. Na zbývající výzdobu se jen v tomto pokoji zrecyklovalo celkem 34 kilogramů novin. Východní pokoj se zase změnil v zimní scenérii s ptáky. Původně zde stával hlavní vánoční strom, do Modrého pokoje jej poprvé umístila až Jacqueline Kennedyová.

Červený pokoj se tradičně zdobí za pomoci brusinek a ani letos tomu není jinak. Zdobí jej rovnou celý brusinkový strom. V každém z oken pak visí věnce z magnolií.

Foto: Profimedia.cz

Atmosféra Vánoc je všudypřítomná

Stopa psa Boa

Americký prezident Barack Obama často říká, že Bo je nejoblíbenější člen jeho rodiny a zřejmě to bude pravda, neboť pomyslný otisk jeho tlapy lze letos spatřit v mnoha dekoracích v domě. Černočerné zvíře trůní i před perníkovým modelem Bílého domu v jídelně.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentský pes Bo se letos stal i součástí vánoční výzdoby.

Foto: Profimedia.cz

Pečení modelu Bílého domu z perníku má dlouhou tradici. Letos jej hlídá prezidentský pes Bo a lze nahlédnout i dovnitř.

Tradice pečení Bílého domu z perníku sahá až do roku 1960. Je to vzpomínka na tradiční cookie party (pečení cukroví a vánočních sušenek s přáteli a rodinou). Letošní perníková chaloupka, která je pokrytá bílou čokoládou, váží přes 350 liber (téměř 160 kilogramů) a její tvorba trvala více než čtyři týdny. Má i prvky interiéru a symbolizuje, jak je důležité trávit čas s nejbližšími.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová pekla tradiční vánoční cookies s dětmi z vojenských rodin, které pomáhaly organizovat sbírku nadace Toys for Tots, v níž se sbírají hračky pro děti z vybraných chudých komunit.

Reklama

Související témata:

Související články

Podívejte se na domácí tiskárnu na cukroví

Před Vánocemi se musí udělat tolik domácích prací, že většinou nezbývá ani chvilka na odpočinek. Naštěstí existuje spousta elektronických pomocníků, kteří...

Výběr článků

Načítám