Hlavní obsah

Ceny vánočních stromků už se neodvíjí od výšky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozdíl od minulých let už prodejci před vyřčením ceny nebudou stromek přikládat k metru. Letos se platí za kvalitu a krásu podle kategorií. Od méně kvalitních označených žlutou barvou, až po fialové nebo takzvané speciálky, které stojí až 1600 korun.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Stejné barevné označení u ceny najdou zákazníci i na visačce vybraného stromku.

Článek

Na stromcích najdou zákazníci visačky se žlutou, modrou, červenou a fialovou barvou, podle nichž si prodejce naúčtuje finální cenu. „Letos poprvé se stromky neprodávají podle metru, ale podle krásy. Je tedy jedno, jak je stromek vysoký. Rozdíl je i v tom, zda se kupující rozhodne pro jedli kavkazskou, která je nejprodávanější, nebo pro ostatní stromky. Jedle jsou nejdražší a mají i prémiové řady. Koupíte je od 499 do 1599 korun.

Ostatní stromky jako smrk pichlavý, ztepilý nebo borovice lesní mají kategorie od žluté stužky po fialovou a stojí samozřejmě méně. „Jenomže smrčky rychle opadají. Borovice sice vydrží déle, ale zase nejsou moc hezké,“ řekla Právu prodejkyně stromků Sabina Borecká.

Zájem o živé stromky roste

Předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků ovšem potvrdil, že pro velkoobchodní odkup je výška stále důležitá.

„Velkoobchodně stromky nakupujeme sice podle kategorie, ale také podle velikosti. Plošně se to nedá takhle rozlišovat,“ řekl Karel Michalik s tím, že si letos zákazníci v celém Česku pořídí zhruba milión přírodních stromků. „Rostoucí zájem o kvalitu životního prostředí a skutečnost, že přírodní vánoční stromky zatěžují životní prostředí výrazně méně než umělé, se projevuje trvale rostoucí spotřebou přírodních stromů,“ dodal předseda sdružení.

Někteří lidé s možností uskladnění stromku ve venkovních prostorách už však nakupují od uplynulého víkendu. „Jsme tu od 3. prosince a už jsme prodali šedesát pět stromků,“ dodala prodejkyně, která nabízí i novinku. Je jí malá borovička z ručně napíchaných větývek s podstavcem, která měří zhruba půl metru, a koupíte ji za 300 korun.

Reklama

Související články

Vánoční stromky stojí stejně jako loni

První vánoční stromky začínají prodejci nabízet na tržištích a při supermarketech po celé České republice. Podle předsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků...

Výběr článků

Načítám