Hlavní obsah

Ve Vatikánu poprvé zazní Rybova mše

Plzeň

Zřejmě vůbec poprvé zazní 15. prosince ve Vatikánu klasika českých Vánoc - Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Do baziliky svatého Marka na Benátském náměstí v Římě ji v podání domažlického pěveckého sboru Čerchovan, orchestru plzeňské konzervatoře a čtyř sólistů přiveze Plzeň, Plzeňský kraj, město Domažlice a plzeňské biskupství. Představitele měst, kraje a biskupství zároveň v rámci generální audience přijme papež Benedikt XVI., řekl plzeňský biskup František Radkovský.

Foto: Profimedia.cz

Vánočně ozdobené Svatopetrské náměstí

Článek

Návštěva se koná díky iniciativě velvyslance ČR ve Vatikánu Pavla Vošalíka a Plzeňský kraj je po Jihomoravském a Zlínském kraji třetím regionem ČR, který se ve Vatikánu představí. "Myšlenka prezentovat Plzeň a Plzeňský kraj ve Vatikánu vznikla v souvislosti s kandidaturou Plzně na Evropské hlavní město kultury v roce 2015," poznamenala bývalá náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová, jíž se dokonce letos podařilo od papeže získat pro Plzeň požehnání v souvislosti s kandidaturou.

Představitelé města a kraje se zúčastní poslední předvánoční generální audience u papeže. Audience se konají ve středu v aule Pavla VI., kam se vejde až 10 000 lidí, popsal biskup. Papež tam vždy promlouvá ke skupinám poutníků v jejich vlastních nebo v podobných jazycích na různá témata. Oslovení poutníci vždy reagují potleskem, křikem a povstáním. Za delegaci z Plzeňského kraje se při této příležitosti ozve Čerchovan v chodských krojích, který zazpívá krátce moteto Svatý Václave zhudebněné Maxmilianem Biedermannem. Na závěr asi hodinové generální audience pak papež osobně přijímá a zdraví vybrané hosty. Jedněmi z nich bude i delegace z Plzeňska.

Pro tu příležitost přiveze biskup papeži dokumenty o takzvaných Borských tezích. V Boru u Tachova vznikly před 127 lety a byly to vůbec první teze, které se týkaly sociálního učení církve, vysvětil Radkovský. Papež dostane také od kraje, Plzně a Domažlic do němčiny přeloženou knihu Eduarda Petišky Čtení o svaté Ludmile, Václavovi a Vojtěchovi. Protože Benedikt XVI. má velmi rád hudbu, dostane také nějaké nahrávky.

Papež Rybovu mši neuslyší

"Svatý otec nás vnímá jako sousedy. I když se narodil poblíž Pasova, dlouhý čas strávil v Regensburgu (Řeznu), kde jeho bratr byl 30 let dirigentem a kapelníkem chlapeckého sboru. Sám tam má domek, kde pobýval, má tam pochované rodiče i sestru. Kdykoliv jsem se u něj objevil a řekl, že jsem z Plzně, vždycky říkal, že jsme sousedé," připomněl biskup. Věří, že stejně přivítá papež i delegaci z kraje.

Představitelé církve i lokální politici v Římě také položí květiny ke hrobu papeže Jana Pavla II. a ke hrobu plzeňského rodáka, arcibiskupa pražského a později kardinála Josefa Berana, který je pochován vedle papežů v kryptách svatopetrské baziliky.

Vyvrcholením prezentace v Římě bude Rybova Česká mše vánoční. Na ní papež nebude přítomen. "Protože to není klasická mše, ale spíš oratorium, má svůj příběh, nechali jsme ji přeložit celou do italštiny, aby jí mohli porozumět i návštěvníci, kteří nemluví česky," uvedl biskup. Mši přednese smíšený padesátičlenný Čerchovan v doprovodu pětadvacetičlenného orchestru plzeňské konzervatoře a se čtyřmi sólisty. "Jako přídavek máme připravenu vánoční píseň Adeste fideles speciálně pro tento koncert upravenou Milošem Bokem," dodal Marek Vorlíček, sbormistr Čerchovanu, jež zpívá už 109 let.

Reklama

Související témata:

Související články

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Výběr článků

Načítám