Hlavní obsah

Na Silvestra má většina pražských hotelů, klubů i restaurací ještě volno

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vánočních svátcích a oslavě nového roku Prahu zahltí vlna turistů. Ale ani letos nemusí Pražáci utíkat. Zdražovat se nebude a volná místa mají v klubech i restauracích. Zato silvestrovské pobyty na horách jsou téměř obsazeny. Tam Češi slaví nejraději.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do Prahy se o Vánocích a na Silvestra chystá až 180 tisíc turistů, lákadlem jsou standardní ceny

Článek

Blíží se turisticky nejvytíženější a nejdražší období z celého roku. Vánoce a Silvestr má v plánu strávit v České republice téměř 200 tisíc turistů, z toho zhruba 80 % v Praze.

„To znamená zhruba pětiprocentní nárůst. Je vidět, že krize pomalu pomíjí. Přesto však je na toto období v pražských hotelech i restauracích dostatek volných kapacit. Ceny hotelů se tak z důvodu převisu nabídky v tomto období nebudou zdražovat, jako tomu bylo ještě před několika lety,“ řekl Právu Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ceny nebudou astronomické

Ani domácí, tedy obyvatelé Prahy, se letos nemusí obávat astronomických cen a klidně si mohou vyrazit oslavit příchod nového roku do klubu či restaurace v centru města. Nezaplatí totiž nic navíc.

„V minulosti každoročně během svátků některé restaurace v centru Prahy zdražovaly o zhruba dvacet procent ceny a na silvestrovský večer i několikanásobně. Důvodem byl velký převis poptávky nad nabídkou. Již předloni i vloni však kvůli krizi a úbytku turistů ke zvýšení cen v drtivé většině případů vůbec nedošlo a stejná situace bude i letos,“ komentoval situaci Okamura s tím, že zdražení si letos nemůže dovolit nikdo. Opačná situace je na českých horách, kde ceny za hotelový pokoj bývají nejdražší za celý rok. Důvodem jsou již nyní téměř plné kapacity, takže není proč zlevňovat.

O Vánocích je v centru více policistů

Nalákat do centra Prahy na oslavy jak zahraniční turisty, tak i místní se snaží magistrát zvyšováním bezpečnosti. „Myslím si, že návštěvníci jak vánočních trhů, tak i oslav Silvestra zaregistrovali, že se bezpečnost za poslední dva roky významně zlepšila. I letos už jsme navýšili počet strážníků o 10 až 15 procent zvláště na místech, kde jsou trhy nebo se tam chystají bujaré oslavy. Se začátkem vánoční sezóny je více strážníků v metru i v tramvajích. Ve zvýšené hlídkové činnosti nám nyní pomáhají i koně, kteří strážníkům poskytují lepší rozhled například na Staroměstském náměstí. Zasahujeme proti toxikomanům, bezdomovcům a kapesním zlodějům.

Snažíme se od dopravy přesunout k hlídání kriminality a bezpečnosti. Na Silvestra to bude zřejmě vypadat jako minulý rok.

Na Staroměstském náměstí a královské cestě budeme mít s největší pravděpodobností sto strážníků. Václavské náměstí si bude asi jako minulý rok hlídat státní policie,“ popsal plány zajištění bezpečnosti náměstek městské policie Ludvík Klema.

Češi, kteří se vydají na oslavy Vánoc a příchodu nového roku do ulic Prahy, nejčastěji potkají Němce, Rusy, Poláky, Brity a Italy. Ti si při zmínce o naší zemi podle posledního výzkumu agentury Czech Tourism nejprve vybaví Prahu s jejími památkami, pak vynikající pivo a typického Čecha nejčastěji připodobňují k postavě Švejka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám