Hlavní obsah

Vánoční dárek pro Afriku a Asii - kuřata z Česka

Novinky, Andrea Zunová

Díky humanitárnímu e-shopu Skutečný dárek rozdal Člověk v tísni 634 koz, 6422 kuřat, 45363 sazenic ovocných stromů a mnoho dalších darů pro obyvatele nejchudších zemí planety. Letos mohou dárci z Čech a Moravy nově darovat oslíka s povozem nebo míče dětem na Haiti.

Foto: Profimedia.cz

V Africe a Asii běhá šest tisíc kuřat od lidí z Česka.

Článek

Děti v sirotčinci v Kongu mají novou práci. Učí se dojit kozy a krávy od dárců z Česka. Část mléka spotřebují, z části vyrábějí sýry. A nemusí se bát, že budou hladovět. Děti ve válkou zbídačeném Kongu jsou jedněmi ze stovek lidí, kterým pomáhá humanitární e-shop postavit se na vlastní nohy. Před loňskými Vánocemi přes něj dárci z Čech a Moravy pořídili kozy pro Afriku, krávy pro Srí Lanku nebo slepice pro Afghánistán za více než pět miliónů korun.

Humanitární e-shop www.skutecnydarek.cz se stal dlouhodobou kampaní Člověka v tísni. Lidé si díky němu mohou vybrat konkrétní pomoc hned v několika zemích a darovat ho jako neobvyklý vánoční dárek svým přátelům a známým. Nakoupená zvířata, školní pomůcky a vodní pumpy začaly za posledních dvanáct měsíců pomáhat lidem v deseti zemích Evropy, Afriky a Asie.

„Když jsme před rokem vymýšleli Skutečný dárek, chtěli jsme přijít s něčím originálním, dát lidem možnost darovat něco konkrétního a vlastně je i trochu pobavit. Podle odezvy našich dárců se to rozhodně povedlo,“ řekl Tomáš Vyhnálek, vedoucí fundraiser společnosti Člověk v tísni.

„Na příbězích obyčejných lidí se navíc snažíme ilustrovat, jak třeba nákupem jedné kozy nebo šicího stroje dárce přispěje konkrétnímu člověku a změní jeho život k lepšímu. Doufáme, že se nám i letos podaří zaujmout nakupující před Vánocemi a přesvědčit je, aby pod stromeček svým blízkým věnovali hejno slepic nebo školní pomůcky,“ doplňuje Vyhnálek.

Jak funguje Skutečný dárek v praxi

Princip je velmi jednoduchý. Například nákupem kozy přispějí dárci do programu „obživa“ a za jejich dar bude koupena koza. Pokud bude ale v dané chvíli prodáno více kozích certifikátů než kolik bude potřeba koz, nakoupí Člověk v tísni například ovce. Takto třeba pro Angolu koupil 215 koz a 21 ovcí. Za dar se tedy vždy nakoupí to nejpotřebnější v programu „obživa“, který dává lidem práci. Podobně je tomu s programy „škola“, „zdraví“ a „voda“. Všechna zvířata jsou kupována na místě, očkována a veterinárně prověřena.

Jak dárek pomáhá?

Válka mezi vládou a tamilskými tygry vyhnala na Srí Lance na 300 tisíc lidí z jejich domovů. Po návratu je nalezli často zničené a vyrabované. Zvířata od českých dárců jim pomáhají začít soběstačný život. „Rodiny obdarované slepicemi popisují, že denně posbírají vajíčka za dva dolary, což je částka, která jim pomůže zajistit obživu pro rodinu,“ říká vedoucí na Srí Lance Petr Drbohlav. Kromě slepic darovali Češi Srílančanům i kozy, krávy, ovocné stromy nebo šicí stroje za 1,5 miliónu korun. „Distribuované krávy jsou šlechtěného plemena a v dlouhodobém horizontu přispějí ke zlepšení genetické výbavy místní kraví populace. Lidem tak vydojí více mléka,“ dodává Drbohlav.

Kromě zvířat mohou lidé darovat například vybavení do škol, bezpečné porody nebo dětskou výživu. V Kambodži, kde je jedním z největších problému vysoká dětská a mateřská úmrtnost, umožňuje dárek poskytnout přes 80 bezpečných porodů měsíčně. V Namibii čeští dárci baleními dětské výživy zabránili přenosu HIV z matky na více než 120 dětí.

Humanitární e-shop www.skutecnydarek.cz v číslech:

Funguje od listopadu 2009.

Lidé přes něj v průběhu loňských Vánoc darovali pět miliónů korun.

Pomáhá v deseti zemích Afriky, Asie a Evropy.

Člověk v tísni díky němu mezi potřebné rozdělil: 634 koz, 167 ovcí, 85 krav, 6422 kuřat, 45 363 sazenic ovocných stromů, vybavení do několika škol, materiál na stavbu 5 studní, materiál na záchranu desítek žen při porodu a díky náhradní kojenecké stravě zabránili přenosu viru HIV na 120 dětí.

Certifikát je k dostání i v krámku ČvT v obchodním domě Bílá Labuť, Na Poříčí v mezipatře od 1. do 24. prosince 2010.

„V Etiopii chybí školám naprosto základní vybavení. Díky Skutečnému dárku se podařilo vybavit dvě školy v okrese Alaba tabulemi, stoly a židlemi. Ve střední škole v Awasse jsme vybavili laboratoř biologie, chemie a fyziky. Téměř pětistovka studentů se tak může seznámit s modely lidské kostry nebo orgánů,“ popsala vedoucí mise Člověka v tísni v Etiopii Michaela Brožová – Burdová.

Reklama

Související témata:

Související články

Charita kvete nejvíc u Australanů

Nejvíce se různými formami charity zabývají lidé v Austrálii, na Novém Zélandu a v Kanadě. Informoval o tom World Giving Index, největší studie provedené...

Výběr článků

Načítám