Hlavní obsah

Na pražských vánočních trzích je vše za padesát

Právo, Stáňa Seďová

Deník Právo prošel pět největších vánočních trhů v Praze, aby zjistil, že nejlevnější svařené víno mají u Anděla, nejlepší na Palackého náměstí, trdlo je nejlevnější na náměstí Míru a nejvíce ochutnávek nabízejí stánkaři na Václavském náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Na Staroměstském náměstí jsou největší, nejnavštěvovanější ale také nejdražší trhy.

Článek

K dobrému zvyku lidí pražských i mimopražských patří alespoň jednou ročně navštívit vánoční trhy hlavního města. Pro většinu návštěvníků to znamená zajít na Staroměstské náměstí s nejvyšším stromem a největším počtem dřevěných stánků. Jenomže pražské vánoční trhy posledních pár let už nejsou jen o náměstí s orlojem.

Vedle Václaváku jsou tu i trhy na Andělu, Palackého námětí, náměstí Míru nebo například na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nespornou výhodou těchto trhů jsou nižší ceny, podstatně méně hlav a téměř nepostřehnutelný počet turistů.

Prohlídku pražských trhů jsme zahájili tradičně na Staroměstském náměstí. Kromě standardně největšího počtu zahraničních návštěvníků, jsme tu také narazili na nejvyšší ceny placené povětšinou rusky hovořícím prodejcům. Na druhou stranu zde návštěvníci uvidí opravdu košatý bohatě zdobený vánoční strom a vyvedené světelné ozdoby, které zkrášlují celé prostranství.

Žádnou významnou novinku si ovšem trhy na náměstí letos nepřipravily. Společným jmenovatelem s druhými nejbližšími vánočními trhy na Václavském náměstí je padesátikorunová mince. Ať už si u stánku bude chtít návštěvník koupit cokoli, stačí bez zbytečného dotazování podat padesátku. Najde-li stánek s levnějšími horkými nápoji, vrátí mu na ni pětikorunu. Za trdlo, pečené kaštany nebo langoše ovšem nedostane nazpátek nic.

V centru stojí 50 trdlo, langoše, kaštany a bez pětikoruny i svařené víno, jinde i o patnáct korun méně.

Václavskému náměstí letos vévodí o něco vkusněji ozdobený strom, procházející už narazí převážně na české prodavače, kteří ochotně nabízejí ochutnávky svých lahůdek. Mezi návštěvníky tu daleko častěji potkáte Čechy z různých koutů Prahy i celého Česka.

Lidé, kteří chtějí především dopřát svým chuťovým buňkám a pořídit pár nezbytností na vánoční výzdobu, by měli vyrazit k Andělu. Na smíchovských trzích jsou nejpříznivější ceny za oblíbené horké nápoje i pochutiny a překvapivě široký sortiment téměř stovky dřevěných stánků.

Touží-li někdo po klidné procházce mezi domečky vonícími vánočním cukrovím a horkým vínem s výhledem na Vltavu, měl by navštívit vánoční trhy na Palackého náměstí. Langoše si tu sice nekoupíte, ale nejlépe si zde vychutnáte svařák bez strkanic a pořvávajících turistů.

Milovníci trdelníků by měli určitě vyrazit na náměstí Míru, kde kromě asi nejvydařenější vánoční výzdoby, pořídí tuto sladkou lahůdku za bezkonkurenčních 40 korun.

Kolik stojí jídlo a pití na trzích v metropoli
Trhysvařákgrog/punčpárek v rohlíkulangoštrdelník
Staroměstské náměstí45 Kč45/45 Kč35 Kč50 Kč50 Kč
Václavské náměstí45 Kč45/45 Kč35 Kč50 Kč50 Kč
Anděl30Kč30/30Kč15 Kč40 Kč50 Kč
Palackého náměstí35 Kč35/40 Kč26 Kčneprodávají45 Kč
Náměstí Míru35 Kč34/35 Kč17 Kčneprodávají40 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám