Hlavní obsah

Deset nejlepších vánočních trhů v Evropě

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční trhy v evropských městech každý rok navštíví milióny lidí. Ty nejkrásnější ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Stánky nabízejí hlavně vánoční dekorace a drobnosti, ze všech koutů se ozývají koledy a jakmile si koupíte první šálek svařeného vína či horkého punče, vánoční nálada vás už neopustí...

Článek

Top ten nejlepších vánočních trhů sestavil britský server Telegraph.

Domovinou vánočních trhů je Německo, a tak se není čemu divit, že se do výběru dostalo hned třikrát. Jeho "Christkindlmarkt" je klasikou a hlavně duchovním otcem všech trhů. Rostoucí popularita vánočních trhů ale vedla k tomu, že některé země zavedly své vlastní nepatrně odlišné verze. Do desítky nejoblíbenějších se dostaly jak trhy vyloženě tradiční, tak i ty modernější a alternativnější.

Praha, Česká republika

Našince může potěšit, že do exkluzivního výběru byly zařazeny i trhy v české metropoli. Ty začaly minulou sobotu a letos jsou v secesním stylu. [celá zpráva]

Foto: archiv, Právo

Stejně jako loni budou i letos stánky dřevěné, s červenou střechou.

„Letošní trendy ve vánočních ozdobách se nám nelíbily, a proto jsme se rozhodli obrátit se do historie. Nechali jsme vyrobit speciální, až jeden metr vysoké ozdoby, které vypadají, jako bychom je právě vyndali z Muchových obrazů,“ řekl Vlastimil Jakubec ze společnosti S. O. S. Dekorace, která ozdobení stromu zajišťuje.

Na Staroměstském náměstí budou moci lidé nejen ochutnat vánoční dobroty z různých koutů Evropy, ale také nakoupit malé dárky s výhradně vánoční tematikou. Nově budou k prodeji nabízeny ručně vyráběné dřevěné a slámové betlémy z Moravy.

Norimberk, Německo

Norimberský 400 let starý Christkindlmarkt je v Evropě nejpopulárnější. Na dvě stě stánků se line až na náměstí Starého Města, které je plné vánočních stromů, světel a dekorací. Odevšad voní glühwein, specialitou je ale i ohřátý vaječný punč se šlehačkou. Nechybí samozřejmě ani norimberská klobása, kterou lze ochutnat snad ve všech verzích, ukrytou v housce či plavající v curry omáčce. Mladí návštěvníci se mohou těšit na Kinderweihnacht (Dětské Vánoce), kde nechybí parní vláček či kolotoč. Na náměstí a v přilehlých kostelích se v období adventu konají vánoční koncerty za dobrovolné vstupné.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy v Norimberku

Trhy začínají 26. listopadu a končí na Štědrý den.

Podrobné informace: www.christkindlesmarkt.de

Salcburk, Rakousko

Salcburk je ideálním místem, kde se duchovně naladit na slavnostní příchod Vánoc. Městem zní zvuk kostelních zvonů a na ulicích zpívají vánoční písně sbory i dechové kapely. Bohaté aroma, v němž se mísí vůně Glühwein, pečených kaštanů a čerstvě upečených perníčků se line studeným vzduchem.

Adventních a vánočních trhů je v městě hned několik: Adventní trh na nádvoří středověké pevnosti Hohensalzburg nabídne přehled uměleckých řemesel, vánoční trh na romantickém zámeckém nádvoří Hellbrunnu ukáže adventní kalendář obřích rozměrů, nabídne i lahodné pochoutky a nápady na vánoční dárky. Součástí vánoční trhu na  Mirabellplatz je zase bohatý hudební a zábavní program. Děti si mohou vyrobit dekorace nebo přiložit ruku k dílu v adventní pekárně.

Foto: Profimedia.cz

Trhy běží od 18. listopadu do 26. prosince.

Podrobné informace: www.austria.info

Vídeň, Rakousko

Vánoční Vídeň je synonymum pro opravdovou romantiku. Nejznámější je asi vánoční trh před vídeňskou radnicí, který je už dvacet let největší atrakcí. Netradičně ozdobený je ale i celý přilehlý radniční park. Děti láká na vánoční srdíčkový strom. Trh na náměstí Karlsplatz zase láká na různá vystoupení, jako je například představení s ohněm. Řemeslné tradice je možné vidět u zámku Belvedere či Schönbrunn. Trhů je ale ve městě mnohem více, užijete si na nich rakouské dechovky, trubačů i gospelu. Laskominy samozřejmě také nesmí chybět. Ve Vídni jsou oblíbené pečené kaštany, brambory, ale hlavně typický Karzoffelpuffer, což je v podstatě český bramborák.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce ve Vídni

Trhy ve Vídni odstartovaly už v půli listopadu a potrvají až do 24. prosince, trh u  Schönbrunnu bude až do 26. prosince.

Více o jednotlivých trzích najdete na: www.austria.info

Mnichov, Německo

Nejstarší trhy v Mnichově naleznete v samotném srdci města na Marienplatz. Místu dominuje nejméně třicetimetrový vánoční strom. Na radnici naleznete Nebeský workshop, kde si mohou děti vyzkoušet nejrůznější umělecká řemesla a pečení.

Magický trh Rindermarkt je asi nejvánočnější ze všech, seženete zde totiž úplně vše potřebné k vytvoření betlému. Jinak se můžete projet městem speciální tramvají se svařákem a perníkem v ruce, nebo si poslechnout slavnostní alpské písně znějící z balkónu městské radnice každý den v podvečer.

Foto: Profimedia.cz

Radnice, kostel panny Marie a vánoční trhy v Mnichově

Trhy v Mnichově začaly 26. listopadu a končí 24. prosince.

Podrobnosti na: www.muenchen.de

Berlín, Německo

Berlínské vánoční trhy se od těch ve zbytku Německa docela liší. Na rozdíl od nich mají totiž, podobně jako celé město, současnější ráz. Z asi 60 menších a větších trhů ve městě je bezpochyby nejnavštěvovanější ten u kostela Gedächtniskirch, který byl během 2. světové války vybombardován a opraven byl jen částečně. To proto, aby sloužil jako památník. Trh není tak velký, jak by se dalo očekávat, 100 tradičních dřevěných chat nabízí vánoční dekorace, řemeslné výrobky, šperky, obrazy i textil. Vzhledem k tomu, že město je sídlem mnoha mladých umělců, najdete zde více moderních a umělecky radikálních výrobků, než těch tradičních.

Foto: Profimedia.cz

v Berlíně

Trhy trvají od 22. listopadu až do 24. prosince.

Podrobnosti o trzích na: www.germany-tourism.co.uk

Kodaň, Dánsko

Kodaň je nejlepším místem pro nákup stylových vánočních dárků. Můžete je koupit nejlépe na malebném trhu na nábřeží Nyhavn či ve vkusných buticích v ulici Strøget.

Foto: Profimedia.cz

Trhy na nábřeží Nyhavn v Kodani

Největší vánoční trh se ale koná v nejstarším evropském zábavním parku Tivoli, kde voní gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením), æbleskiver (jablková kobliha) a pražené mandle. Více než půl miliónu žárovek osvětluje stovky stromů a stánků. Velkou atrakcí je hlavní jezero, které slouží jako veřejné kluziště a kde vám půjčí brusle. Ve stáncích kolem něj nakoupíte hlavně místní výrobky, mezi nimiž například nechybí kodaňský porcelán nebo dřevěné panenky. Můžete se tu také projet na poníkovi nebo vyfotit s Otcem Vánoc.

Foto: Profimedia.cz

Veřejné kluziště v Kodani

Trhy v Kodani končí až 29. prosince.

Další informace na: www.visitcopenhagen.com

Tallin, Estonsko

Středověké náměstí Raekoja v Tallinnu nabízí krásnou kulisu pro vánoční trh. Říká se, že zde stál první vánoční strom na světě, a to v roce 1441. Tehdy byl součástí rituálu, při němž svobodní obchodníci zpívali a tančili s místními dívkami okolo stromu, který byl pak zapálen. Díky okolním budovám a téměř stoprocentní jistotě sněhu jsou místní trhy považovány za jedny z nejromantičtějších a jejich návštěva se více než pro děti hodí pro zamilované páry.

Co se týče zboží ve stáncích, nejvíce se zde prodávají ruční výrobky z přírodních materiálů, hitem jsou například vyřezávané misky či pletené oblečení v šedé, bílé a béžové barvě. Řada netradičních butiků a galerií skýtá také nákupní možnosti, svíčkami osvětlené restaurace a kavárny zase nabízejí azyl před mrazem a zimou.

Foto: Profimedia.cz

Tallinn pod sněhem

Trhy v Tallinu začaly 29. listopadu a potrvají až do 7. ledna.

Budapešť, Maďarsko

Trhy v maďarské metropoli lákají hlavně na všudypřítomný svařák zdarma. Další atrakcí je krásný adventní kalendář zobrazující se v oknech domu Gerbeaud a dřevěné stánky plné ukázek místních řemesel. Trhy jsou bohaté na živou hudební produkci - k vidění jsou lidové tance nebo třeba loutkové divadlo na trhu na náměstí Vörösmarty. Všechny prodávané výrobky jsou vyráběny ručně výrobci spojenými ve Sdružení maďarských lidových umělců.

Tipem pro zvídavé je tajuplná prohlídka trhů a centra města s průvodcem, která se koná každý den v angličtině. Průvodce vás provede nejen trhy a památkami, zavede vás i na utajená místa města a prozradí leccos i o opravdových maďarských vánočních tradicích. Na posilněnou můžete zakousnout třeba klasický langoš či karamelovou cukrovinku a zapít vše svařákem.

Trhy v Budapešti končí 29. prosince.

Více podrobností na: www.budapestinfo.hu/en

Krakov, Polsko

Velký tradiční vánoční trh se koná na Hlavním náměstí. V dřevěných stáncích nakoupíte polské ruční výrobky místních umělců  - broušené sklo, pletené košíky, šperky a drobné vánoční ozdoby, jako například hliněné anděly či girlandy. Vánoční náladu umocňují zvuky staletí starých koled, k vidění jsou i ukázky lidových tanců. Děti i dospělí určitě ocení szopky - pouliční betlémy s barevnými loutkami. Loutky často zobrazují i výrazné polské osobnosti historie i současnosti, které zasahují do hry, představení jsou tak opravdovým výrazem lidové tvořivosti.

Dostanete-li hlad, rozhodně nezapomeňte ochutnat místní speciality - grilovanou klobásu, žebírka či uzený sýr s brusinkami. Spláchnout to můžete třeba skleničkou svařáku či čajem s třešňovou vodkou.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní náměstí v Krakově

Krakovské trhy trvají měsíc, od 27. listopadu do 27. prosince.

Více informací najdete na: www.cracowplanet.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám