Jak kapra správně usmrtit a naporcovat ve videu poradí zkušený rybář z Mirošovic Radek Lhotský. Doporučuje kapra, který je vystresovaný, co nejrychleji omráčit a poté zabít. Před otevřením ryby, radí Radek Lhotský zbavit ji nejprve šupin a poté dávat pozor, abychom neprořízli vnitřnosti. Na porcování pak podle něj stačí kuchyňský nůž, sám používá nůž filetovací.

Kapr ve vaně šťastný není

V některých rodinách se kapr, především kvůli dětem, kupuje živý do vany. Pro kapra to však žádné štěstí neznamená. Naopak. Pobyt v chlorované vodě je spolu s teplotním šokem velmi stresující. Pobyt kapra ve vaně by tedy měl být co nejkratší. Jeho strádání je nejlepší ukončit co nejdříve podle návodu na videu.

Proč nepouštět kapry na svobodu

Opět zejména kvůli dětem se v posledních letech rozmohla snaha zachránit kaprům život tím, že je pustíme na svobodu  do rybníka, či řeky. Bohužel však ani tento zájem kaprům nepomůže.

Kapři, kteří byli na podzim vyloveni z rybníka a později sádkováni, mají totiž jen malou šanci na přežití.

Pokud je totiž kapr v rybníce, přečká nejchladnější období roku zimním spánkem, při kterém spočívá nehybně u dna. Během sádkování však ztrácí zásobní látky a energii a na přezimování tedy připraven není. Dalším negativním bodem je pro rybu teplotní šok, kterému je vystavena, pokud z vody ve vaně vklouzne do studené vody v rybníce, či řece. A proto mnoho z těchto rádoby zachráněných kaprů na "svobodě" strádá a s největší pravděpodobností zahyne.